Botox Ne Kadar Sürede Etki Eder?

BlogBotox Ne Kadar Sürede Etki Eder?

Botoks, Clostridium Botulinum adlı bakteriden elde edilen Tip A Botulinum toksini olup bir nörotoksindir. Sinir hücresinden Asetilkolin adı verilen uyarıcı maddenin salınımını engelleme özelliği sayesinde sinir-kas kavşağında etkisini gösteren botox sinir hücrelerinin kas hücrelerini uyarmasına engel olur. Böylece kasta geçici ve kısmi bir felç hali oluştuğundan kasılma meydana gelmez. Botulinum toksini birçok nörolojik hastalıkta tedavi amacıyla kullanıldığı gibi estetik amaçlarla da oldukça yaygın bir kullanıma sahiptir. 

Botoks 18-65 yaş aralığında ve uygulamaya engel herhangi bir durumu olmayan kişilere uygulanabilen bir medikal estetik prosedürüdür. Problemin olduğu bölgeye enjeksiyon yöntemiyle uygulanan botoks bu nedenle yalnızca enjeksiyon bölgesindeki kaslar üzerinde etkilidir. Diğer bir deyişle vücutta yayılması söz konusu değildir.

Botoksun etkisi enjeksiyonun 3.gününden itibaren görülmeye başlar. 15.günde etkinin tamamı görülmekte olup yaklaşık 4-6 ay sürer. Tekrar edilen enjeksiyonlar sonucunda etki süresinin uzaması söz konusu olabilir.

Botox Nasıl Uygulanır?

Botox çok ince uçlu iğnelerle mikronnjeksiyon şeklinde uygulanan bir prosedürdür. Ağrılı bir işlem olmamakla birlikte uygulama bölgesine ve kişinin ağrı eşiğine bağlı olarak hafif bir ağrı hissedilmesi söz konusu olabilir. Oluşabilecek ağrının azaltılması için uygulamadan 30 dakika kadar önce uygulama bölgesine anestezik krem sürülüp etki etmesi beklenir.

Hasta botox enjeksiyon için doktora başvurduğunda kişiden çeşitli mimik hareketleri yapması istenir. Bu sayede enjeksiyon yapılması için en iyi bölge belirlenir. Mimik kaslarının hareketlerinin azalmasının istenildiği durumlarda botox enjeksiyonu kasların içine yapılır. Eğer aşırı terleme tedavisine yönelik olarak botox tedavisi uygulanıyorsa enjeksiyon deri içerisine gerçekleştirilir. Uygulama sırasında ve sonrasında kızarıklık oluşumunun engellenebilmesi için uygulama bölgesine buz uygulaması yapılması faydalıdır. Botox enjeksiyonu 15-30 dakika içerisinde tamamlanan bir prosedürdür.

Botox Enjeksiyonundan Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?

Uygulamanın ardından mikrop kapılmaması için enjeksiyon noktalarının temiz tutulmasına özen gösterilmeli ve elle temastan kaçınılmalıdır. Yine enjeksiyon yerlerine masaj yapılmamasına ve uygulamanın ardından sıcak duştan uzak durulmasına özen gösterilmelidir. Uygulamadan sonra doktorun tavsiyelerine uyulması botoksun enjeksiyon bölgesinin çevresine ve istenilmeyen bölgelere yayılmasının ve kan dolaşımına karışıp etkisinin azalmasının engellenmesi adına oldukça önemlidir. Botox yapılan bölgedeki mimik kaslarının mimik yapılarak çalıştırılması suretiyle enjekte edilen maddenin kaslar tarafından çok daha iyi bir şekilde emilmesi sağlanabilir. Uygulamanın ardından hastalar hızlı bir şekilde günlük aktivitelerine dönebilirler.

Uygulama bölgesinde enfeksiyon bulunan hastalara botox enjeksiyonu yapılmamalıdır. Kanama bozukluğu bulunan hastalara yapılan enjeksiyon esnasında ekstra özen gösterilmelidir. Botox enjeksiyonunun gebelik ve emzirme sürecinde kullanım güvenilirliği henüz saptanmadığından C kategorisinde değerlendirilir. Bu nedenle gebelik ve emzirme sürecinde botox enjeksiyonu önerilmez. Botoks, bileşimindeki herhangi bir maddeye karşı duyarlılığı olduğu bilinen kişilere uygulanmamalıdır. Botoxun etkisinin amoniglikozid antibiyotiklerle ya da tubokürarin tipi kas gevşeticiler gibi nöromusküler iletiyi etkileyen diğer ilaçlarla güçlenmesi söz konusu olabilir. 

Doğru dozda ve doğru şekilde uygulandığı takdirde botox enjeksiyonunun yan etkisi yoktur. Aksi takdirde enjeksiyonun ardından kaşlarda asimetri, kaşların yukarıya hiç kaldırılamaması, kaşların gereğinden  fazla kalkmasına bağlı olarak şaşkın bir yüz ifadesi, kaşlarda ve göz kapaklarında aşağı düşme, ağız kenarına yapılan uygulamaların ardından konuşmada zorluk, yetersiz uygulamaya bağlı olarak kırışıklıkların giderilememesi ya da kaşların kalkmaması gibi estetik komplikasyonlarla karşı karşıya kalınabilir.

Botox bir dolgu maddesi olmayıp etkisi enjeksiyonun yapıldığı bölgedeki mimik kaslarının geçici olarak felç olmasına bağlıdır. Enjeksiyon yapılan bölgede şişme etkisi oluşmamakla birlikte dolgu maddeleriyle kullanıldığı takdirde dolgu maddelerinin enjekte edildiği bölgede şişkinlik oluşabilir.

botox nasıl uygulanır

Bir Kere Botox Yaptırınca Sürekli Yaptırmak Gerekir mi?

Botox enjeksiyonunda geçici bölgesel felç oluştuğundan mimik kaslarının çalışmamasına bağlı olarak kırışıklıkların azaldığı bilinir. Etki süresinin geçmesi ile birlikte kaslar yeniden çalışmaya başlayacağından kırışıklıklar yeniden gözlemlenebilir. Bir kez botox enjeksiyonu yapılan kişilerde daha sonra yeniden enjeksiyon yapılması bir zorunluluk olmadığı gibi botoxun etkisi geçtikten sonra eskisinden daha kötü bir görünüm elde edilmesi gibi bir durum da söz konusu değildir. Bununla birlikte tekrarlayan botox enjeksiyonlarında kaslarda daha kolay etki sağlanabileceği için daha düşük dozlar kullanılması ve enjeksiyonun etki süresinin uzaması söz konusu olabilir.

Botox ve Yüz Estetiği

Yüz bölgesinde farklı nedenlere bağlı olarak meydana gelen kırışıklıklar erkeklerde de kadınlarda da yorgun, yaşlı, üzgün ve sinirli görünüme yol açabilir. Mimik kaslarının uzun yıllar çalışması üzerini örten derideki kıvrımların belirginleşmesine ve yüzde dinamik çizgilenmeler oluşmasına neden olabilir. Dinamik çizgiler çoğunlukla alında, göz kenarlarında, kaşların arasında ve ağız çevresinde ortaya çıkar. Ve ilerleyen zamanla birlikte söz konusu çizgilerin statik hale gelmesi söz konusu olabilir. Botox bu görünümlerin giderilmesinde sıklıkla kullanılan etkili bir prosedürdür.

Bunun yanı sıra aşırı terleme sorunu olan ve bu sorunundan dolayı yaşam konforu azalan, sosyal yaşamda sorunlar yaşayan kişilerde de kullanımı sıklıkla tercih edilen bir prosedür olma özelliğine sahiptir.

İletişim Formu

TR- Randevu Formu

Post a comment

Gönder & Send
TR: Merhabalar, size nasıl yardımcı olabiliriz?
EN: Hello, How may I help you?