Son zamanların popüler medikal estetik prosedürlerinden biri olan mezoterapi temelde enzim, hormon, vitamin ve bitki özleri gibi cildin sıkılaştırılmasını ve fazla yağların ortadan kaldırılmasını sağlayan maddelerin cilde enjeksiyonu şeklinde uygulanır. Etkili bir cilt gençleştirme yöntemi olan mezoterapi ameliyat gerektirmediğinden dolayı farklı yaş gruplarında sıklıkla tercih edilir. Yüzde ve vücutta zaman içinde ortaya çıkan sorunların giderilmesinde etkili bir yöntemdir. Mezoterapi yalnızca yüzün, boynun ve göz altının gençleştirilmesi amacına yönelik olarak değil aynı zamanda saçlardaki incelme ve dökülme sorununun giderilebilmesi için de uygulanabilir. Mezoterapi prosedüründe enjekte edilen kokteyller ihtiyaca yönelik olarak kişi özelinde hazırlanmakla birlikte içlerinde genelde hyaluronik asit olur. Cildin orta tabakasına enjeksiyon yapılarak ciltteki kolajen ve elastin üretimi tetiklenir. Böylece cildin yenilenmesi sağlanmış olur.
Yüz mezoterapisi cilde canlılık ve parlaklık veren bir prosedür olup bunun nedeni enjeksiyon sayesinde ciltteki kolajen ve elastin sentezinin aktive edilmesidir. Bu durum cildin sıkılaşmasına, gerilmesine ve toplanmasına yardımcı olur. Normal koşullarda kullanılan kozmetik kremler cilt bariyerini geçme özelliğine sahip olmadıklarından cildin alt tabakalarına etki edemezler. Yüz mezoterapisinde cildin ihtiyaç duyduğu maddelerden oluşan karışım doğrudan cilt altına enjekte edildiğinden cildin alt tabakasına kadar bu maddeler etki edebilirler. Böylece hem istenilen etki sağlanır hem de etki süresi uzar.
Yüz Mezoterapisi Nasıl Yapılır?
Yüz mezoterapisi prosedürüne başlanmadan önce hastanın cildi temizlenip dezenfekte edilir. Anestezik krem sürülüp etki edene kadar yaklaşık yarım saat beklenir. Uygulama bölgesinin ağrı ve acı hissiyatı bu şekilde azaltılmış olur. İhtiyaca göre kişi özelinde hazırlanan karışım cilde enjekte edilir.
Karışım çok küçük miktarlarda doğrudan cildin içine ya da altına verildiğinden cilt bu maddelerin etkisinden üst düzeyde faydalanır. Uygulama sonrası cilt daha dolgun ve parlak görünmeye başlar. Ortalama 4-6 seans uygulanan yüz mezoterapisi 3-6 aylık periyotlarda tekrarlanır. Uygulamanın etkisi genellikle 2.seansın ardından görülmeye başlar. Ciltteki yenileme etkisi tedavi sona erdikten sonra da devam eder.
Yüz mezoterapisinde kolajen, vitaminler, hücre tazeleyiciler, cilde dolgunluk veren ve nem oranını dengeleyen ürünlerden meydana gelen karışımlar kullanılır. Cildin ihtiyaç duyduğu yaşlanma karşıtı vitaminler mikro iğneler aracılığıyla cilde uygulanır. Bunlar arasında A, D, E gibi antioksidanlar, selenyum, ginkgo biloba, hyaluronik asit ve bazı hücre yenileyiciler yer alır. Zaman içinde ciltte eksilen vitaminlerin yerine konulmasını sağlayan yüz mezoterapisi cildin elastikiyetini ve nemlilik oranını artırır.
Uygulanan ilaçların faydaları sayesinde cilt kısa sürede parlaklık ve canlılık kazanır. Orta ve uzun vadede de cilt yapısı elastikiyet ve gerginlik kazanır. Zaman içinde ciltteki matlık ve ton farklılıkları gider.
Yüz Mezoterapisi Neden Yapılır?
Yüz mezoterapisi;
- Parlaklığını kaybeden ve yıpranan cilde sağlıklı yapısının geri kazandırılması,
- Cildin yaşlanmasının engellenmesi,
- Ciltteki sarkmaların engellenmesi,
- Güneş ışınlarının zararlı etkilerinin giderilmesi,
- Ciltte meydana gelen çatlakların tedavi edilmesi,
- Ciltte bulunan lekelerin hafifletilmesi ya da engellenmesi amaçlarına yönelik olarak uygulanabilir.
Yüz Mezoterapisinde Hangi Maddeler Kullanılır?
Yüz mezoterapisi prosedüründe kullanılan aktif maddeler dehidrasyon işlemiyle hafif yaşlanmaya ve sarkmaya karşı koyma özelliğine sahiptir. Bu nedenle yaşlanma karşıtı bir tedavi olarak sıklıkla tercih edilir. Yüz mezoterapisi cildin canlı, nemli, taze ve genç kalmasını sağlayan bir yöntemdir. Kullanılan karışımın içinde hyaluronik asit, peptitler, yağ asitleri, vitaminler, koenzimler, amino asitler ve büyüme faktörleri yer alır. Bu maddeler hücre metabolizması üzerinde doğrudan etkilidir. Cildin daha pürüzsüz, sağlıklı ve sıkı görünmesini sağlayan hidrojen iyonlarının yenilenmesinin ve bakımının aktive edilmesini sağlarlar. Bunun yanı sıra yüz mezoterapisinde kullanılan karışım içerisinde genellikle; hyaluronik asit, magnezyum, bakır, amino asitler, selenyum, nükleik asitler, çinko, A, C, E, B1, B2, B3, B5 ve B6 vitaminleri yer alır.
Yüz Mezoterapisinden Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?
Yüz mezoterapisi uygulandıktan sonraki ilk 24 saat içinde uygulama bölgesinin yıkanmaması ve spor yapılmaması gerekmektedir. Ayrıca solaryum, sauna, hamam gibi aşırı sıcak alanlardan uzak kalmaya özen gösterilmelidir. Cilt hiçbir şekilde doğrudan güneşe maruz kalmamalı, bol su içilmeli, alkol ve sigara kullanılmamalıdır.
Cilt donukluğu ile mücadelede ve yüz hatlarının yeniden şekillendirilmesinde kullanılabilecek en etkili medikal estetik prosedürlerden biri yüz mezoterapisidir. Bu nedenle yüz yaşlanmasını yavaşlatmak ve yüzlerine ekstra nemlendirme sağlamak isteyen genç yaş grupları arasında da oldukça popülerdir.
Doğal sonuçlar alınmasını sağlayan yüz mezoterapisi; yaşa, cilt özelliklerine ve bireysel ihtiyaçlara uygun olacak şekilde düzenlenir. Herhangi bir yan etkiye neden olması söz konusu değildir. Hastalar tedavi tamamlandıktan sonra günlük hayatlarına kaldıkları yerden devam edebilirler.
Yüz mezoterapisi yalnızca yaşlanma karşıtı olarak kullanılan bir tedavi değildir. Yüz mezoterapisinin leke tedavisi, yaşlanma karşıtı ve yüzü yukarı doğru çekmeyi sağlayan lifting etkili gibi birçok farklı türü vardır. Mezoterapi kişinin ihtiyaçlarının doğru belirlenmesi, uygun karışımın hazırlanması ve doğru tekniklerle enjeksiyonun yapılması durumunda son derece etkili bir tedavidir. Bu nedenle yüz mezoterapisinin mutlaka alanında uzman hekimlerce yapılması gerekir.