Son dönemlerde sık uygulanan medikal estetik prosedürlerden biri olan lipoliz farklı tekniklerle uygulanabilmektedir. Bunlardan biri diğer yöntemlere göre daha etkili olduğu bilinen enzimatik lipolizdir. Mezoterapi tekniğiyle uygulanan enzimatik lipoliz prosedürü dahilinde hedef bölgedeki inatçı yağ birikintilerine çok ince mezoterapi iğneleri kullanılarak enjeksiyon yapılır ve yağların parçalanması hedeflenir.
Enzimatik lipoliz prosedürünün temel amacı zayıflama değildir ve bu yöntem bir zayıflama yöntemi değildir. Bu doğrultuda enzimatik lipoliz prosedürünün amacının inatçı bölgesel inatçı yağ birikimlerinin yoğunlaştığı alanları incelterek kişinin daha fit bir görünüme kavuşmasını sağlamak olduğu unutulmamalıdır.
Enzimatik Lipoliz Kişi Özelinde Planlanmalı ve Uygulanmalı
Düzenli diyete ve spora dirençli bölgesel yağ birikimlerinin bulunduğu bölgeye enjekte edilen maddenin içinde yağları parçalama özelliğine sahip bir enzim olan kollajenaz ve hyalurinidaz bulunur. Bunların yanı sıra soya bitkisi ekstresi olarak da bilinen ve yağ yakımını sağlama konusunda son derece etkili bir performans sergileyen Fosfatidil Kolin ve Deoksikolik Asit vardır. Ayrıca metabolizma hızının artırılmasına katkıda bulunan ve yağı akımının sağlanması amacıyla sporcuların antrenmanlardan önce kullanmayı tercih ettiği L-Carnitin ve kafein de bulunmaktadır. Enzimatik lipoliz prosedüründe enjekte edilen kokteyl karışımında bulunan maddelerin etkinliği ortalama 4 ila 6 hafta sürmektedir.
Lipoliz düzenli spor yapılmasına ve diyet uygulanmasına rağmen giderilemeyen inatçı yağların bulunduğu hedef bölgelere, bölgesel yağ birikintilerinin parçalanması amacıyla uygulanan bir prosedürdür. Karın çevresindeki yağlı alanlar, iç bacak, dış bacak, gıdı, kollar, basen, koltuk altı kenarı ve sutyen bölgesi lipoliz yönteminin en sık uygulandığı bölgelerin başında gelir. Uygulanan prosedürden optimum fayda sağlanması için düzenli ve tempolu bir yürüyüş ile dengeli bir diyete ihtiyaç duyulur. Erkeklerde jinekomasti (meme büyümesi) sorununun çözümlenmesi için de enzimatik lipoliz prosedüründen faydalanılabilir.
Enzimatik lipoliz prosedürü yaklaşık 15-20 dakikada uygulanır. Yaklaşık 10.günden itibaren gözle görülür sonuçlar alınmaya başlamakta olup hasta ilk etapta içine girmekte zorlandığı kıyafetleri giyebilmektedir. Uygulamayı izleyen 4.hafta sonunda tam sonuç alınır. Hasta özelinde değişmekle birlikte çoğunlukla bir seansta tatmin edici sonuçlar alınması mümkündür. Eğer hastada bölgesel yağlanmalar fazlaysa ikinci seans yapılması gerekliliği gündeme gelebilir.
Enzimatik Lipoliz İle Etkili Sonuçlar Almak Mümkün
Enzimatik lipoliz uygulamasından sonra liposuction yönteminde elde edilen sonuçlara yakın sonuçlar alınması mümkün olsa da hastanın hızlı bir şekilde günlük yaşamına dönebilmesi, cerrahi bir yöntem olmaması ve hastanede yatış zorunluluğu olmaması enzimatik lipolizin ön plana çıkmasını sağlayan avantajlardandır. Liposuction prosedüründe ortaya çıkması riski bulunan cilt dalgalanmaları enzimatik lipoliz yönteminde görülmez. Mevsimden bağımsız olarak uygulanabilen enzimatik lipoliz prosedürünün yanı sıra hastalar kendilerine verilen diyet ve yürüyüş programına uymaları halinde 2-3 beden küçülebilmektedirler. Enzimatik lipoliz prosedüründe yağların bulunduğu bölgeye enjekte edilen kokteylin içindeki kollajenaz enzimi hedef bölgede gözle görülür bir sıkılaşma sağlar. Bu işlemden sonra sarkma oluşmayacağı anlamına gelir..
Enzimatik lipoliz prosedürü sırasında yağların parçalanması hedeflenen bölgeye enjekte edilen kokteyl sayesinde yağ hücrelerinin zarı parçalanır. İşlem sırasında uygulama bölgesine soğutucu sprey uygulandır. Böylece hasta yağ hücrelerinin parçalanmasından kaynaklanan hafif bir sızı dışında herhangi bir acı ya da ağrı hissetmez.
Enzimatik lipoliz uygulamasının etkilerinin tespit edilebilmesi amacıyla uygulamanın öncesinde ve sonrasında hastalara kas ölçümü yapılması tercih edilir. Uygulamadan 4 hafta sonra yapılan ölçümlerde organ çevresindeki yağlanmada ve vücut yağ oranında azalma, vücut kitle indeksinde düşme ve mezurayla uygulama bölgesinde yapılan ölçümde ciddi bir küçülme saptanması söz konusu olmasına karşın hemen her hastada kas oranında artış tespit edilmektedir. Lipoliz prosedüründen sonra hastalarda hafif bir morluk oluşması normaldir. Bu morluklar 3-5 gün içinde kendiliğinden geçecek olmasına karşın krem ve buz uygulaması ile iyileşme sürecini hızlandırmak mümkündür.
Enzimatik lipoliz prosedürü insülin direnci, prediyabet ve diyabet hastalarında karın çevresinde küçülme sağlayarak açlık kan şekeri ve insülin direnci testinde gerileme elde edilmesine katkıda bulunur. Karın çevresinin genişliği kalp krizi riskini artıran etkenlerden biridir. Enzimatik lipoliz bu konuda da fayda sağlayabilir. Enzimatik lipoliz yapılan pek çok hastanın Total Kolesterol, LDL (kötü kolesterol), Trigliserit, ALT-AST (karaciğer enzimleri) değerlerinde düşüş tespit edilmesinin yanı sıra HDL (iyi kolesterol) değerinde artış gözlemlenmiştir. Bu da enzimatik lipolizin sağlık açısından faydalı bir uygulama olarak değerlendirilmesinin nedenlerinden biridir.
Enzimatik lipoliz prosedürü uygulanan hastaların en az bir ay süre ile paketlenmiş gıdalardan uzak durmalı, günde 2-3 litre su içmelidir. Enzimatik lipoliz yapılan hastalar, tempolu bir yürüyüş ve dengeli beslenme ile sağlıklı bir yaşam tarzına adım atmalı ve bunu kalıcı hale getirmelidir. Bu sayede verilen kilo ve elde edilen bölgesel incelme kolayca geri gelmeyecek, alınan sonuçların kalıcılığı sağlanabilecektir. Verilen kilonun kişinin vücudundaki yağdan gitmesi ve kas kütlesinin artması sonucunda kişinin daha fit ve daha iyi bir görünüm elde etmesi mümkün olmaktadır.