Dolgu; yer çekimi, yaş alma ve güneş ışınlarının zararlı etkileri gibi nedenlerle meydana gelen çizgilerin giderilmesini, kırışıklıkların azaltılmasını ve yüzün yeniden şekillendirilmesini sağlama amacıyla uygulanan etkili bir medikal estetik prosedürdür. Günümüzde uygulama bölgesinin ve bireylerin değişebilen ihtiyaçlarına uygun özelliklere sahip farklı dolgu maddeleri kullanılabilir. Dolgu maddelerinin en önemli özelliği, enjekte edildikleri bölgelere hacim kazandırarak etki etmeleridir. Dolgu maddeleri uygulama bölgesindeki asimetrileri gidermek amacıyla kullanılabilir. Dolgu maddesinin hangi dozla enjekte edileceği elde edilmek istenen etkiye bağlı olarak hasta özelinde değişiklik gösterebilir.
Medikal estetik prosedürlerde kalıcı, yarı kalıcı ve geçici özelliğe sahip dolgu maddeleri kullanılabilir. Kalıcı dolguların içerisinde sentetik maddeler vardır. İnsan vücuduyla uyumlu olmadıklarından kalıcı dolgu kullanımı tercih edilen bir durum değildir. En yaygın şekilde kullanılan ve insan bağ dokusuyla uyumluluğa sahip dolgu ise hyaluronik asittir. İnsan bağ dokusunda bulunan ve ağırlığının 1000 katı su tutma özelliğiyle hacim yaratan bir polisakakarit olan hyaluronik asit ciltte yaş almaya bağlı olarak azalınca kırışıklıklar ortaya çıkar. Hyaluronik asit bazlı dolgular ise insan vücudunda bulunan bir maddenin enjeksiyonuna dayandığından alerjik reaksiyon meydana gelmesi olası değildir.
Kalsiyum hidroksiapatit (CaHA) ve poli-L-laktik asit (PLLA) daha kalıcı dolgular olma özelliğine sahiptir. Daha konsantre bir yapıya sahip olmalarının yanı sıra ciltte kolajen üretimi sürecini uyarırlar, daha uzun süre kalıcıdırlar. Uygulamayı izleyen 4 ila 6 haftanın ardından kolajen üretimindeki artışla birlikte etkileri görülmeye başlar. Aynı zamanda alerjik reaksiyona neden olma riskleri yoktur.
Diğer medikal estetik prosedürlerde olduğu gibi PLLA dolgu prosedürü de enjeksiyon yöntemiyle uygulanır. Tüm dolgu prosedürlerindekiyle benzer şekilde ilk olarak cilt temizlenir, daha sonra bölgeye lokal anestezi etkili krem sürülür. Bu sayede bölgede uyuşma etkisi oluşturulur. Ardından ince uçlu iğneler veya künt uçlu kanüller kullanılarak bölgeye PLLA dolgu enjeksiyonu yapılır.
PLLA dolgu tedavisi hızlı ve konforlu bir prosedürdür. Hastalar uygulamanın ardından günlük yaşantılarına kaldıkları yerden devam edebilirler. Etkinin görülmesi için uygulamanın üzerinden 3 ila 4 aylık bir sürenin geçmesine ihtiyaç duyulabilir. Uygulama bölgesinde yeterli miktarda kolajen oluşumu için bu süre gereklidir. Kolajen oluşumuyla birlikte ciltte belirgin bir lifting etkisi ortaya çıkar.
PLLA Dolgu Nedir? Ne İşe Yarar?
PLLA dolgu, yaş alma belirtisi olan çizgi ve kırışıklıklara karşı vücudun kendi doğal kolajen üretimini tetikleyen etkili bir medikal estetik prosedür olma özelliğine sahiptir. PLLA dolgu malzemesinin içerisinde, ciltte düzleşme etkisi sağlayan mikropartiküller bulunur. PLLA dolgu enjeksiyon yoluyla uygulanır. Yüz kaslarında herhangi bir felç etkisi oluşmasına neden olmadığı için doğal yüz ifadesi bozulmaz. Doğallık korunarak ciltte istenen dolgunluk sağlanabilir.
PLLA dolgu prosedürü uygulanan kişiler ciltte kademeli olarak genç ve doğal bir görünüme kavuşabilirler. Polilaktik asitli yüz dolguları yüz hacminin kaybolmasına neden olan temel durumları düzeltmez. Bununla birlikte tedavi edilen alanlarda kalınlığı artırarak, cilt görünümünü iyileştirir.
PLLA dolgu tedavisi ciltte kademeli etki sağlayan bir prosedürdür. İlk uygulamadan sonraki 3 ila 6 hafta içerisinde PLLA dolgu enjeksiyonunun etkileri fark edilir bir hal alır. Diğer yandan etkilerin tamamen fark edilebilmesi için PLLA dolgu enjeksiyonunun 3 seanslık bir tedavi şeklinde uygulanması tercih edilir. PLLA dolgusu enjeksiyonuna bağlı olarak elde edilen etkiler genellikle 2 yıl ve üzeri kalıcılığa sahiptir.
Derin cilt kusurlarının, yüzdeki çizgilerle kırışıklıkların, Marionette çizgilerinin, gıdı sarkmasının ve çeşitli yara izlerinin giderilmesi amacıyla çeşitli bölgelere PLLA dolgu enjeksiyonu yapılabilir. Ayrıca boyun, dekolte, göğüs ve kalça bölgelerindeki hacim kayıplarının ve çöküntülerin restorasyonuna yönelik vücut şekillendirme süreçlerinde de PLLA dolgu tedavisi tercih edilebilir.
Kimler PLLA Dolgu Yaptırabilir?
Kademeli ve incelikli sonuçlar elde etmek için uygulanabilen PLLA dolgu maddeleri, cildin doğal işleviyle uyum sağlayacak özelliktedir. Tedavisi hedeflenen bölgede sonuçlar zaman içinde ortaya çıkacak ve etkili sonuçlar alınacak şekilde formüle edilmiştir. Yaklaşık 2 yıl kalıcılığı olan PLLA dolgu enjeksiyonunun sonuçları ortalama birkaç ay içinde görünürlük kazanır. Bunun nedeni PLLA dolgu maddesi enjeksiyonunun vücudu uzun ancak ödüllendirici bir süreç olabilecek kolajen üretimi konusunda teşvik etmesidir.
PLLA prosedürüründen optimum fayda sağlamak için, enjekte edilebilir tedavilerin tümünde olduğu gibi, hasta özelinde planlama yapmak ve doğru bir şekilde uygulamak gerekir. Kullanılmakta olan PLLA dolgu maddesinin türüne ve tedavisi hedeflenen bölgenin özellikleri ile ihtiyaçlarına bağlı olarak; birkaç ay boyunca 3 seans tedavi uygulanması tercih edilebilir. Her bir seanstaki enjeksiyon sayısı, elde edilmek istenen etkiye ve her hasta özelinde belirlenen tedavi planına bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
Polilaktik asit yüz bölgesine enjekte edilebilen ve enjekte edildiği bölgede vücudun kolajen üretimini tetikleyen bir dermal dolgu malzemesidir. Toksik olmayan ve biyolojik olarak parçalanabilen bir yapısı vardır. PLLA dolgusu her ne kadar kalıcı olmasa da elde edilen sonuçlar 24 ila 36 ay arasında kalıcılığını koruyabilir.