Farklı yaş gruplarındaki kadınların ve erkeklerin sıklıkla yaşadığı saç dökülmesi farklı nedenlerden kaynaklanabilir. Saç köklerini besleyen damarların ve/veya kan dolaşımının yeterli olmaması, saç köklerinin yeterince beslenememesi ve hormonal dengesizlikler bu nedenler arasında sayılabilir. Günde 40 ila 60 tel saç dökülmesi genellikle normal olarak kabul edilse de, bu sayının üzerine çıkılması halinde bir saç dökülmesi sorunundan bahsedilebilir.
Saçların gereksinim duyduğu mineral (kalsiyum, manganez, çinko, potasyum, iyot, bakır, selenyum, demir), vitamin, derinin keratin tabakasıyla ilgili ajanlar, saçların uzamasını ve gelişmesini sağlayacak aminoasitleri ile yüzey genişleticilerin saçlı deriye doğrudan enjekte edilmesi saç mezoterapisi olarak adlandırılır. Saç mezoterapisi uykuda olan saç köklerinin büyüme fazını geçmesi sürecini destekler. Söz konusu prosedürün uygulanması ile saç köklerini besleyen bileşenler saça kolayca yerleşir. Bu sayede hem saç dökülmesini tedavi etmek hem incelmiş olan saçları kalınlaştırmak, saç dökülmelerini önlemek, saçı daha parlak ve canlı hale getirmek mümkün olabilir.
Saç mezoterapisi hızlı ve kolay uygulanan bir medikal estetik prosedürdür. Uygulamadan sonra dikkat edilmesi gereken unsurlar şu şekilde sıralanabilir:
- Saç mezoterqapisinden sonraki ilk 3 gün boyunca saçlar özellikle kimyasal içeren şampuanlarla yıkanmamalıdır. Su ve şampuan iyileşme sürecinin yavaşlamasına neden olabilir.
- Aynı süre boyunca güneş ışığına maruz kalınmamalıdır.
- İlk 24 saat süreyle yüzmemek, enjeksiyon bölgesinin iyice kurumasını beklemek gerekir.
- En az 7 gün boyunca aşırı sıcak ortamlar olması dolayısıyla sauna ve hamam kullanılmamalıdır.
- Enjeksiyon bölgeleri tamamen iyileşene dek uygulama bölgesine masaj yapılmamalıdır.
- Alkolün kan damarlarını genişletme özelliği mezoterapi prosedürünün etkinliğini olumsuz yönde etkileyebilir. Bu nedenle alkollü içecekler tüketilmemelidir.
- Saç mezoterapisi işleminden sonraki en az 24 saat ve ortalama 3 gün boyunca saçları yıkamamanın yanı sıra herhangi bir şekilde ıslatmamak ve saçlara herhangi bir ilaç sürmemek gerekir.
- Saç mezoterapisi prosedürünü izleyen birkaç gün boyunca ağır egzersizlerden uzak durulmalıdır.
- Vücut sağlığı bol su tüketimiyle desteklenmelidir.
Saç Dökülmesinin Nedenleri Nelerdir?
Saç dökülmesinin yukarıda sıraladığımız nedenlerin dışında pek çok farklı nedeni olabilir. En sık karşılaşılan nedenleri şu şekilde sıralamamız mümkündür:
- Stres, yorgunluk ve yetersiz dinlenme
- Genetik yatkınlık (erkek tipi saç dökülmesi görüldüğü durumlarda)
- Beslenme yetersizliğinden kaynakalanan vitamin ve mineral eksiklikleri
- Tiroit hormon bozuklukları
- Hava ve su kirliliği
- Saçların temizlenmesi sırasında kullanılan kimyasallar ve şampuanlar
- Viral enfeksiyonlar
Saç Mezoterapisinde Hangi Ürünler Kullanılır?
Saç mezoterapisinde sağlıklı ve canlı saçlara sahip olmak için ihtiyaç duyulan çeşitli bileşenler bulunur.
- Saç mezoterapisi tedavisinin temelini B grubu vitaminler oluşturur. Bu sayede saç köklerinin büyümesi ve beslenmesi sağlanabilir.
- Bakır ve çinkonun saç tellerini güçlendirme etkisi vardır.
- Hyaluronik asit saç köklerini besleyerek nemlendirir, saçların büyümesi sürecini hızlandırır.
- Saçın temeli olan amino asitler, keratin liflerinin oluşumuna yardımcı olur.
- Büyüme faktörleri saç derisine kan akışını normalleştirerek saç köklerini güçlendirir. Ayrıca saçların yoğunlaşmasına katkıda bulunur.
- Saç mezoterapisinde kullanılan bileşenin içinde; asetiltetrapeptit -3, CG-Bakır peptit, CG-IDP2 biyomimetik peptit olmak üzere 3 farklı peptit bulunur. Bunların özelliği androjen etkili olmasıdır. Bu sayede erkek tipi saç dökülmesinin önlenmesine yardımcı olurlar.
- CG-VEGF, CG-aFGF ise damarlanmayı ve kan dolaşımını artırmayı sağlayan büyüme faktörleri olarak saç mezoterapisinde kullanılan bileşende yer alırlar.
Saç mezoterapisi tedavisinde kullanılan bileşenler enjeksiyon yöntemiyle saçlı deriye uygulanır ve kısa süre içinde etki göstermeye başlar. Bu maddelerin cilde herhangi bir zararı yoktur. Hatta cildin yenilenmesi ve onarımı sürecinde de faydaları olduğu bilinir. Bu aşamada tekrar edilmesi gereken, işlemin mutlaka uzman ve deneyimli doktorlar tarafından yapılmasıdır. Aksi takdirde saç derisinde ciddi problemlerle karşı karşıya kalınması riski doğabilir. Kişi özelinde planlanan ve uygulanan saç mezoterapisi prosedürünün başarı oranı da son derece yüksek olacaktır.
Saç Mezoterapisi Kimlere Yapılır?
Saç mezoterapisi prosedürüne uygun adaylar şu şekilde sıralanabilir:
- Saç dökülmesi şikayeti yaşayanlar,
- Saç ekiminden önce ya da sonra mevcut saçlarının korunmasını isteyen kişiler,
- Saçlarında incelme ve zayıflık görülenler,
- Saçlarında hacim ve parlaklık kaybı yaşayanlar,
- Kemoterapi gibi çeşitli tedavilere bağlı olarak ortaya çıkan saç kaybını gidermek isteyenler,
- Ailesinde ciddi bir saç dökülmesi şikayeti bulunanlar,
- Ailesinde saç dökülmesi dolayısıyla saç ekini yaptıran aile bireyleri olanlar,
- Yoğun stres dolayısıyla belirgin ancak kısa süreli saç dökülmesi şikayeti yaşayanlar,
- Saçların boyanması ya da çeşitli işlemler sırasında yanması gibi durumlarda saçların uğradığı hasarı telafi etmek isteyenler,
- Saçlarının geç uzamasından şikayetçi olanlar,
- Saçları kolay kırılan, bakımsız ve sönük bir görünüme sahip olanlar,
- Aşırı fön, boya gibi işlemlerden dolayı saçları güç kaybedenler.
Saç mezoterapisi tedavisinin uygulanması konusundaki karar her hasta özelinde yapılan değerlendirmelerden sonra verilir. Bununla birlikte hamilelik ve emzirme dönemlerinde saç mezoterapisi yapılmaz. Ayrıca saç mezoterapisi sırasında saç derisine enjekte edilen solüsyondaki bileşenlerden birine ya da birkaçına alerjisi olan kişilere de uygulama yapılması söz konusu değildir. Saçlı deride enfeksiyon, endokrin sistem problemleri, iyi ve kötü huylu tümörler olması halinde de saç mezoterapisi tedavisinden faydalanılması mümkün değildir.
Saç Mezoterapisi Nasıl Yapılır?
Saç mezoterapisi uygulamasının ilk adımı, saçlı deriyi lokal analjezik ile uyuşturmaktır. Daha sonra saçın yapısında bulunan vitaminler, mineraller, keratolitik ajanlar, dolaşım arttırıcılar ve lokal anestezi içeren özel bir solüsyon hazırlanır. Bu solüsyon hedef bölgeye 1-2 mm aralıklarla ve özel enjektörler kullanılarak enjekte edilir. Bütün alanın taranmasının ardından özel bir yağ karışımıyla saçlı deri sıvanır. Bu sayede gözeneklerin ilacı içinde bir miktar tutmak üzere kapatılması söz konusu olur.
Saç mezoterapisi prosedürü saç dökülmesinin türüne göre planlanır, saçlı deriye minik enjeksiyonlar şeklinde solüsyon verilir. Saç dökülmesinin şiddetine göre 10 ila 15 günlük aralıklarla ve 8 ila 10 seans şeklinde uygulama yapılabilmekle birlikte seans aralıklarının ve sayısının hasta özelinde planlanması gerektiği unutulmamalıdır.
Saç Mezoterapisinin Faydaları Nelerdir?
Kişi özelinde planlanan, alanında uzman ve deneyimli doktorlar tarafından uygulanan saç mezoterapisi prosedürü sayesinde saçlardaki dökülme sorununu azaltmak mümkündür. Saç mezoterapisi sırasında enjekte edilen özel bileşenler saç derisi üzerinde saç çıkma yoğunluğunun düşük olduğu bölgeleri harekete geçirir, böylece saçların gürleşmesine yardımcı olur. Kırılgan yapıdaki saçların güçlenmesi ve daha sağlıklı bir yapıya sahip olması için saç mezoterapisinden faydalanılabilir. Saç mezoterapisi sayesinde saçlardaki kepek sorununu gidermek mümkün olabilir. Böylece daha sağlıklı ve canlı saçlara sahip olunabilir.
Tüm medikal estetik ve estetik cerrahi prosedürlerde olduğu gibi saç mezoterapisinin alanında uzman ve deneyimli doktorlar tarafından uygulanması olmazsa olmazdır. Uygulamanın steril olmayan bir ortamda yapılması enfeksiyon oluşumuna neden olabilir. Enjeksiyon yoluyla uygulanan bir prosedür olduğu için uygulamayı takip eden dönemde saç derisinde morarma ve kısa süreli ağrı ortaya çıkabilir. Uygulama sonrası erken dönemde saç derisinde birkaç gün boyunca kabuklanma görülmesi mümkündür. Bu durum kısa süre içinde kendiliğinden düzelir. Saç mezoterapisi uzman ve deneyimli doktorlar tarafından uygulandığı takdirde ciddi bir komplikasyon yaşanması riski yok denilecek kadar az olur.