Kişinin genç ve güzel bir görünüme sahip olması için tek kriter yüzde kırışıklık olmaması değildir. Aynı zamanda cilt kalitesi, yumuşak doku ve kemik iskelet desteği konusunda da sağlanması gereken kriterler vardır.
Çocukluk ve gençlik yıllarında yüzün V şekline sahip olma nedeni, gençlik üçgeni olarak adlandırılan bölgedeki doku desteğinin henüz kaybolmamış olmasıdır. Gençlik üçgeninin tabanı elmacık kemikleri, tepe noktası ise çenenin üst kısmıdır. Yüzün genç görünüme sahip olduğu durumlarda elmacık kemiği yüksek ve belirgin, çene hattı keskin, yanak hacmi de yeterlidir.
Yaş almayla birlikte yüzdeki üçgen görünüm giderek kareleşir ve keskin hatlar belirginliğini kaybeder. Ayrıca elmacık kemiğinde düzleşme, yanaklarda hacim kaybı ve aşağı doğru sarkma ortaya çıkar. Gözyaşı oluğunun derinleşmesiyle yanak ve alt göz kapağı mesafesi uzar. Yanaklar sarktıkça nazolabial bölge yani yanak ve ağız arasında burun tabanından ağız köşesine inen çizgi derinleşir. Yanakta sarkma oluşması, çene hattının keskinliğini kaybetmesine neden olur ve çene üzerindeki deri sarkmaları öne çıkar. Yaşlanma sürecinin doğal bir parçası olan bu belirtilerin dereceleri kişi özelinde değişiklik gösterebilir.
Yüzdeki şekil bozuklukları ve yaş almanın neden olduğu yaşlıklık belirtilerini giderecek yüz desteğini farklı yöntemlerle sağlamak mümkündür. Özellikle orta yaş grubunda dolgu ile yüz şekillendirme sıklıkla tercih edilir.
Orta yüz bölgesine hyaluronik asit içerikli dolgular enjekte edilerek daha hacimli bir görünüme ulaşılabilir. Hyaluronik asit, enjekte edildiği bölgede etkili bir nemlendirme sağlamasının yanı sıra cilde daha sağlıklı bir görünüm kazandırır. Cildi dolgunlaştırır ve nazolabial kıvrımlar gibi statik çizgileri yumuşatarak gençleşmiş bir görünüm sağlar.
Dolgu maddeleri orta yüz bölgesine enjekte edildikten sonra gözle görülür bir fark oluşmasa da, ciltteki iyileşme sürer. Ameliyatsız, doğal ve gözle görülür bir fark elde etmeyi sağlayan dolgu enjeksiyonunun etkisi yaklaşık 18 aydır. Orta yüz dolgusunun kaybedilen hacmi doğal bir şekilde geri kazandıran ve genç bir görünüm sağlayan minimal invasive bir prosedür olarak yüz gençleştirme tedavilerinde devrim yarattığı ifade edilebilir. Yüzündeki erken yaşlanmış, yorgun ya da üzgün görünümden hoşnut olmayan hastalar için strateji olarak yapılan dolgu enjeksiyonuyla yüz görünümü nöromodülatörlerin yapamayacağı şekilde ve önemli miktarda yenilenebilir.
Orta Yüz Dolgusu Nedir?
Yaş almayla birlikte hacim kaybı görülen bölgelerin başında cilt altı yağlarının yanı sıra kolajen ve elastin kaybının da söz konusu olduğu yanaklar gelir. Bunun sonucunda yanaklar düz ya da çökük görünebilir, kişide sıska bir görünüm ortaya çıkabilir. Bu durumu düzeltmek için başvurulan en yaygın yöntem, orta yüz dolgusudur.
Malar bölge olarak da bilinen orta yüz bölgesindeki desteği artırmak ve daha genç bir görünüm elde etmek için en sık uygulanan medikal estetik prosedür, orta yüz dolgusudur. Orta yüz germe ameliyatı için henüz erken dönemde olan kişilerde orta yüz dolgusu ile orta yüz bölgesindeki hacim eksikliği giderilebilir. Malar bölgedeki eksiklik giderilince göz altı bölgesindeki koyuluk azaltılabildiği gibi alt göz kapağı ve yanak mesafesi de kısaltılabilir. Burun tabanından ağız köşesine kadar uzanan nazolabial çizgilerin deriliği azaltılabilir, yüz yeniden üçgen forma ve genç bir görünüme kavuşabilir.
Orta Yüz Dolgusu Nasıl Yapılır?
Orta yüz dolgusu yapılmadan önce hastanın ihtiyaçları değerlendirilir, hacim eksikliğinin derecesi hesaplanır ve dolgu enjeksiyonunun hangi alanlara yapılacağı belirlenir. Enjeksiyon öncesi hedef bölgeye lokal anestezik etkili krem sürülüp bölgenin uyuşması beklenir. Bölge uyuşunca dolgu enjeksiyonu simetrik bir şekilde yapılır.
Orta yüz dolgusu enjeksiyonunun etkisi hemen görülse de, uygulamanın ardından birkaç gün süreyle bir miktar şişlik olması doğaldır. Oluşan şişlik birkaç gün içinde kendiliğinden ortadan kalkar. Uygulama orta yüz bölgesinde derin planda yapılır. Bu nedenle genellikle enjeksiyon sonrası morarma olmaz. Orta yüz dolgusu derin planda stabil dolgular yapıldığı için uygulamadan sonra masaj yapılması önerilmez.
Diğer yandan orta yüz dolgusu alanında uzman ve deneyimli olmayan doktorlar tarafından yapıldığı takdirde çeşitli komplikasyonlar meydana gelebilir. Orta yüz bölgesi sahip olduğu yapı bakımından anatomik olarak dolgu yapılabilecek güvenli olan ve olmayan alanlar şeklinde ayrılabilir. Enjeksiyon, damar içi enjeksiyon riski bulunan yani güvenilir olmayan alanlara yapılmamalıdır. Sterilizasyon koşullarına uyulmadığında ise enfeksiyon gelişebilir. Orta yüz bölgesindeki derin plan uygulamasından dolayı tedaviye karşı yüksek direnç gelişebilir. Bu yüzden orta yüz dolgusu prosedürü deneyimli doktorlar tarafından gerçekleştirilmelidir.
Orta Yüz Dolgusunun Avantajları Nelerdir?
Zaman içinde meydana gelen kırışıklıklar ve sarkmaları gidermek, böylece daha genç bir görünüm elde etmek için orta yüz dolgusundan faydalanılabilir. Son yıllarda ülkemizde sıklıkla uygulanan bir medikal estetik prosedür olan orta yüz dolgusu, cerrahi işlem içermemesi ve pratik bir şekilde uygulanması nedeniyle son derece avantajlıdır.
Estetik cerrahi ameliyatlarından korkan veya çeşitli sağlık sorunları dolayısıyla ameliyat olamayan kişiler için orta yüz dolgusu pratik ve işlevsel bir çözüm sunar. Orta yüz dolgusu enjeksiyonu; yıpranan ve yaşlanan cilt yapısının daha canlı, diri ve genç bir görünüm kazanmasına yardımcı olur. Uygulama sırasında hangi dozda dolgu maddesi kullanılacağı hasta özelinde belirlenir.