Botox özellikle son yıllarda hem kadınlar hem erkekler için estetik alanında en etkili ve tatmin edici sonuçların alınmasını sağlayan ameliyatsız uygulamalardan biri olup clostridium botulinum isimli bir bakteriden üretilen bir tür nörotoksin olma özelliğine sahiptir.
Söz konusu toksin medikal estetik prosedürler kapsamında ilaç olarak kullanılma amacıyla özel olarak elde edilir. Bu maddenin en önemli özelliği sinir uçlarında iletimi sağlayan maddenin salınımını engelleyebilmesi ve bu yolla uygulandığı bölgedeki kasları gevşetebilmesidir. Botox yalnızca estetik amaçlarla değil aynı zamanda birçok nörolojik hastalığın tedavisinin yanı sıra kas spazmı, yüz felci, aşırı terleme, şaşılık, migren ve anal fissür gibi sorunların giderilmesinde de tercih edilen yöntemlerden biridir.
Botox Nasıl Etki Eder?
Botulinum Toksin A olarak da bilinen botox yüksek teknolojinin kullanıldığı laboratuvar şartlarında kontrollü bir şekilde geliştirilmekte olup kaslarda paralizi yani geçici zayıflama oluşturan etken bir madde içerir.
Botox enjeksiyonu ile yüzde dinamik ya da statik kırışıklıkların oluşmasına neden olan kaslar geçici olarak zayıflatılır. Böylece mevcut kırışıklıkların zaman içerisinde azaltılıp yok edilmesi ileride oluşması muhtemel kırışıklıkların oluşumlarının ise engellenmesi hedeflenir. Botox enjeksiyonu doğru şekilde ve doğru dozlarla uygulandığından hastaların kaş arası, alın ve göz çevresindeki kırışıklıklarının azaltılması ya da yok edilmesi mümkündür. Botox enjeksiyonunun çok fazla ön plana çıkarılmamakla birlikte en önemli etkilerinden biri düzenli olarak tekrarlandığı durumlarda uygulama bölgesindeki kasların kırışıklık oluşturma potansiyelini azaltabilmesidir.
Botox enjeksiyonunun etkisi kişinin cilt yapısına, uygulama bölgesine ve diğer farklı etkenlere bağlı olarak kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Uygulama bölgesindeki kasların aktivitesi ve önceden oluşmuş derin kırışıklıklar bulunması gibi faktörler de bu konuda oldukça etkilidir. Çok ince uçlu iğnelerle özel dozların uygulama bölgesine zerk edilmesiyle gerçekleştirilen botox tedavisinin etkisi genellikle 3.günde görülmeye başlanır. Tam etkinin gözlemlenebilmesi için çoğunlukla 2 haftaya ihtiyaç vardır.
Botox Nasıl Yapılır?
Botox çok ince uçlu mikro iğneler kullanılarak uygun noktalara ve gerekli dozlarda enjeksiyon yapılarak gerçekleştirilir. Uygulama esnasında kişinin herhangi bir acı ya da ağrı hissetmemesi için lokal anestezik kremler kullanılması söz konusu olabilir. Aynı şekilde enjeksiyon öncesinde uygulama bölgesine soğuk kompres uygulanması da ağrısız bir işlem için tercih edilen yöntemler arasında yer alır.
Botox yaş almaya ve mimiklerin gereğinden fazla kullanımına bağlı olarak artan mimik çizgilerinin tedavisinde kullanılan en etkili yöntemlerden biri olarak kabul edilir. Botox prosedürünün alın botoksu, göz çevresi botoksu, dudak botoksu, migren botoksu, el ayak terleme botoksu, burun botoksu, çene botoksu, koltuk altı botoksu, diş gıcırdatma botoksu, dekolte boyun botoksu gibi farklı kullanım alanları vardır.
Botox enjeksiyonunun etki süresi sahip olunan özelliklere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Genellikle botox enjeksiyonunun kalıcılık süresi 4 – 6 ay arasındadır. Düzenli olarak botox yaptırıldığı durumlarda ise kalıcılık daha uzun süreli olabilmektedir.
Botox uygulamasının uzman ve deneyimli kişiler tarafından yapılması çok önemlidir. Enjekte edilecek olan botoks dozu ve enjeksiyonun yapıldığı nokta milimetrik olarak fark yaratabilir. Botox ilk bakışta son derece kolay bir prosedür gibi görünüyor olmasına karşın oldukça dikkat ve deneyim gerektiren bir tedavi olma özelliğine sahiptir. Botox enjeksiyonunun kişinin ifadesini değiştirmemesi ve mimiklerin doğallığının korunmasının sağlanması çok önemlidir. Bu da doğru dozun doğru bölgeye enjeksiyonuyla diğer bir deyişle deneyim ve uzmanlıkla sağlanabilir.
Botox Yaptırmadan Önce
Botox 2002 yılında Amerikan İlaç Dairesi olarak da bilinen FDA’dan onay aldığından bu yana yüzdeki kırışıklıkların azaltılması ve koltuk altı terleme tedavisinde giderek artan bir sıklıkta kullanılmaktadır. Ameliyatsız ve uygulanması kolay olan bu prosedürler kazayağı, kaş arası, alın, dudak üstü gibi birçok bölgede oluşmuş kırışıklıkların giderilebilmesi mümkündür.
Botox enjeksiyonu yapılacak olan kişiler uygulamadan iki gün önce alkol, en az bir hafta önce aspirin ve anti-enflamatuar ilaç kullanımını bırakmalıdır. Bu sayede botoks enjeksiyonundan sonra komplikasyon oluşma riskinin azaltılması ve morlukların önlenmesi mümkün olabilir.
Botoxun etkisi genellikle 3.günde başlamakla birlikte tam etkinin görülebilmesi için genellikle 7-10 gün gerekebilir. Botox hamilelik ve emzirme döneminde uygulanabilen bir yöntem değildir. Aynı şekilde nörolojik bir hastalığı olan kimlerde de botox enjeksiyonu kullanılmamalıdır.
Botox enjeksiyonundan sonra geçici ve kısa süreli olarak morluklar görülebilir. Botoks enjeksiyonunun kalıcılık süresi genelde 4-6 ay arası değişir. Ancak botox enjeksiyonunun düzenli olarak yapıldığı durumlarda uygulama bölgesindeki kaslarda zayıflamalar görülebilir. Bu durumda kişi ileriki yaşlarında daha pürüzsüz ve kırışıklıkların olmadığı bir yüze kavuşabilir. Aynı zamanda henüz yüzde kırışıklıklar oluşmadan genç yaşlarda başlanan botox tedavisinde daha etkili sonuçların elde edildiği bilinmektedir. Botox enjeksiyonu mutlaka alanında uzman ve deneyimli bir doktor tarafından yapılmalıdır. Yüz ve uygulama bölgesi anatomisine hakim bir doktor tercih edilerek botox enjeksiyonu sonrası konplikasyonlar ve yaşam kalitesinde düşme riski ortadan kaldırılabilir.