Liposuction

Liposuction

Ergenlik döneminden sonra vücuttaki yağ hücrelerinin sayısı artmaz. Bu nedenle erişkin bireylerin vücutlarındaki yağ hücrelerinin sayısı sabittir. Bununla birlikte fazla kalori alınması ve alınan kalorilerin harcanmaması halinde oluşan kilo artışına bağlı olarak yağ hücrelerinin hacminin büyümesi mümkündür. Fazla kilolardan kurtulmak için sağlıklı ve dengeli bir beslenme programı uygulamak ve düzenli olarak egzersiz yapmak gerekir. Ancak bazı kişiler düzenli olarak diyet ve egzersiz yapmalarına rağmen vücutlarında dirençli yağ birikimleri oluşabilir. İdeal kilosunda ya da ideal kilosuna yakın kiloda olmasına karşın vücudunun belirli bölgelerindeki egzersize ve diyete dirençli yağ birikintilerinin giderilmesini isteyen kişiler liposuction yönteminden faydalanabilirler.  Liposuction kapsamında kişinin vücut şeklinin değiştirilebilmesi ve hedef bölgenin şekillendirilmesi  amacıyla uygulama bölgesinde belirlenmiş olan yağ hücreleri kalıcı olarak uzaklaştırılır. Diğer yandan liposuctionın bir kilo verme yöntemi olarak kullanılamayacağı unutulmamalıdır. 

Liposuction Nedir?

Vücudun belirli bölgelerinde ortaya çıkan, düzenli egzersiz ve diyet uygulanmasına rağmen giderilemeyen inatçı yağ birikimlerinin özel enjektörler ya da özel bir vakum aracılığıyla emilerek vücuttan uzaklaştırılması amacıyla yapılan prosedür liposuction olarak adlandırılmaktadır. Liposuction tipik olarak bir kilo verme yöntemi olarak değerlendirilmemelidir. Liposuction bir vücut kontur düzeltme ameliyatı olarak diyete ve egzersize dirençli yağ birikintisini vücuttan uzaklaştırmasının yanı sıra vücuttaki yağ hücrelerinin sayısının azaltılmasına da katkıda bulunur.

Uyluk, karın, kalça, kollar, gıdı, boyun, sırt, göğüs, yanak, diz gibi birçok farklı bölgede liposuction yöntemi etkili bir çözüm olabilir. Liposuction bazı hastalarda gerekli görülmesi halinde meme büyütme ya da abdominoplasti gibi kozmetik cerrahi prosedürlerle kombine edilebilir. Vücut şekillendirme amacıyla sıklıkla başvurulan bir prosedür olan liposuction hasta özelinde belirlenen farklı yöntemlerle uygulanabilmektedir.

Liposuction Neden Yapılır?

Liposuction vücudun farklı bölgelerinde görülen, düzenli diyete ve spora dirençli yağ birikintilerinin giderilmesi amacıyla uygulanabilir. Liposuction bir zayıflama ameliyatı olmadığı ve vücut şekillendirme ameliyatı olduğu için uygulama kararı belirli kriterler değerlendirilerek hasta özelinde verilir. İdeal kilosunun çok üzerinde olan kişilere ya da liposuction prosedürünün uygulanmasına engel herhangi bir durumu olan kişilere liposuction yapılması mümkün değildir.  Liposuction hem kadınlara hem erkeklere uygulanan bir prosedürdür. Ancak erkeklerle kadınların yapısal özellikleri birbirinden farklı olduğundan ihtiyaçları da farklıdır. Kadınlara göre erkeklerde iç yağlanma daha fazla olur ve söz konusu karın içi yağların liposuction prosedürü ile giderilmesi mümkün değildir. Erkeklerde karın kasları ve karın duvarı iyi durumdaysa, kas ayrışması yoksa ve karın için yağlanma oranı azsa liposuction prosedürü uygulanarak cilt altı yağ dokusunun alınması gündeme gelebilir. 

Liposuction Kimler İçin Uygundur?

Liposuction yöntemi;

  • İdeal kilosunda veya ideal kilosuna yakın bir kiloda bulunan,
  • Vücudunun belirli bölgelerinde düzenli diyete ve egzersize rağmen giderilemeyen, dirençli yağ birikintileri olan,
  • Vücudunda orantısız bir yağ dağılımı görülen,
  • Jinekomasti sorunu yaşayan,
  • Cilt sıkılığı ve elastikiyeti yeterli olan,
  • Genel sağlık durumunda liposuction uygulamasına engel bir sorun bulunmayan kişilere uygulanabilir.

Liposuction hamilelik ve emzirme dönemindeki kişilere uygulanamaz. Tüm bunların yanı sıra bazı hastaların karşı karşıya kaldığı ve estetik açıdan hoşnutsuz olmalarına neden olan sorunların giderilmesi için liposuction prosedürünün uygulanması yeterli olmayabilir. Hastanın vücudunda dirençli yağ birikintilerinin yanı sıra deri sarkmaları da varsa germe ameliyatına başvurulması gerekebilir. Çünkü liposuction vücuttaki deri sarkmalarının toplanmasını sağlayacak bir prosedür değildir. Diğer yandan liposuction yönteminin vücuttaki çatlakların giderilmesi amacıyla da kullanılamaz.

Liposuction Estetiği Çeşitleri Nelerdir?

Liposuction hasta özelinde belirlenen farklı yöntemlerle yapılabilir. Islak Teknik Liposuction: Uygulama bölgesine intravenöz sıvılar enjekte edilir. Böylece bölgedeki dokunun şişmesi ve sertleşmesi, yağların daha kolay alınması sağlanır. Deride küçük kesiler yapılarak vakum benzeri bir makineye bağlı olan kanül uygulama bölgesine yerleştirilir. Fazla yağlar kanülle vücut dışına çıkarılır. Vaser Liposuction: Klasik liposuction yönteminin alternatifidir. Ultrason destekli liposuction olarak da bilinen bu yöntemde hedef bölgedeki yağlar vücuttan uzaklaştırılmadan önce sıvılaştırılır. Bu prosedürde insan kulağının duyamayacağı titreşimli bir enerji olan ultrason enerjisinden faydalanılır. Ultrason enerjisi yüksek miktarda ısı üretir ve üretilen ısı bölgedeki yağı eritir. Uygulama bölgesine anesteziklerle karıştırılmış özel bir solüsyon enjekte edilir. Daha sonra vaser ultrason problarının kullanılmasıyla yağ hücrelerinin parçalanması sağlanır. Titreşim yağ hücrelerini ayırarak çözer. Uygulama bölgesine infüze edilen sıvı emülsifiye edildikten sonra sıvı ve yağ hücreleri kanülle vücut dışına alınır. Vaser liposuction yönteminin özelliği yağ hücreleri çözüldüğü sırada diğer dokuların korunmasını sağlamasıdır. Yağ dokusu etrafını çevreleyen bağ dokudan kolayca ayrıldığından daha sıkı ve pürüzsüz bir cilde kavuşma imkanı elde edilir. Lazer Liposuction: Lazer liposuction geleneksel yöntemlerle ulaşılması zor olan ancak lazer yöntemiyle iyi uyum sağlayacak bölgelere erişme konusunda avantajlıdır. Hedef bölgedeki yağ lazer enerjisiyle sıvılaştırılır. Daha sonra ince bir kanülle bölgeden çıkarılır. Yağ dokusu parçalandığı sırada uygulanan ısı, dokuların sıkılaştırılması amacıyla kullanılacak en etkili tekniklerden biridir. Yalnızca yağ hücrelerini hedef alır, kas ve sinir dokusunu korur. Kol içi, çene altı gibi küçük alanlara uygulandığında yağlar lazerle parçalandıktan sonra böbrekler ve karaciğer tarafından metabolik olarak dışarı atılmaları söz konusu olmaktadır.

Liposuction Hangi Bölgeler İçin Tercih Edilir?

Liposuction kalçalar, üst kollar, karın, sırt, ayak bilekleri, baldırlar, göğüs, çene, uyluk ve boyun gibi bölgelerde ortaya çıkan, düzenli diyete ve egzersize yanıt vermeyen yağ birikintilerinin giderilmesi amacıyla uygulanır. Ayrıca meme küçültme ve jinekomasti tedavilerinde de liposuctiondan yararlanılması mümkündür.

Liposuction Öncesi Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Liposuction uygulamasından önce hastanın cilt elastikiyeti değerlendirilir. Uygulanacak yöntem ve alınacak yağ miktarı belirlenir. Hastanın düzenli kullandığı ilaçlar varsa doktorunu bilgilendirmelidir. Uygulamadan 2 hafta önce alkol ve sigara kullanımı bırakılmalıdır.

Liposuction Sonrası Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Liposuction sonrası uygulama bölgesine ve alınan yağ miktarına göre belirlenen süre boyunca kompresyon giysisi giyilir. Böylece ağrı ve şişlik kontrol altına alınarak vücudun yeni şeklini alması süreci desteklenir. Uygulama sonrası bölgede geçici bir ağrı ve şişlik meydana gelebilir. İyileşme sürecinde dehidrasyonun önlenmesi için bol su tüketilmelidir. Elde edilen sonuçların uzun süre kalıcılığının sağlanabilmesi için sağlıklı bir beslenme programı uygulanmalı ve düzenli egzersiz yaşam tarzı alışkanlığı haline getirilmelidir. Liposuction uygulanan bölgedeki yağ hücrelerinin bir kısmı geçici olarak uzaklaştırılmasına karşın kalan yağ hücreleri kilo almayla birlikte hacimsel olarak genişleyebileceğinden beslenme ve spor düzeninin oluşturulması çok önemlidir. Liposuction uygulamasından sonraki erken iyileşme döneminde hasta hareketsiz kalmamalıdır. Uygulama sonrası görülmesi olası bir komplikasyon olan kan pıhtılaşması riskinin minimize edilmesi için hafif tempolu yürüyüş yapılması fayda sağlayabilir. Bununla birlikte liposuction uygulamasından sonra en az 4 hafta boyunca yorucu egzersizlerden uzak durulmalıdır. Hastalara liposuction yapıldıktan sonraki ilk birkaç hafta içinde uygulama bölgesindeki şişlik kademeli olarak azalmaya başlar. Hafif düzeyde şişlik birkaç ay boyunca görülebilmekle birlikte genellikle birkaç ay içinde ciltte genellikle yavaş yavaş sıkılaşma olduğu fark edilir. Uygulama sonrası nihai sonuçların elde edilebilmesi için genellikle birkaç ay süreye ihtiyaç duyulur.

Gönder & Send
TR: Merhabalar, size nasıl yardımcı olabiliriz?
EN: Hello, How may I help you?