Saçın sağlıklı ve canlı bir yapıya sahip olması için ihtiyaç duyduğu mineral, vitamin ve diğer maddelerin saçlı deriye enjekte edilmesi yoluyla gerçekleştirilen medikal estetik prosedüre saç mezoterapisi denilir. Saç mezoterapisi sonrası elde edilen fayda saçlı deriye uygulanan ilaçlar ile kremlerin kullanımı sonucu elde edilen etkiden daha fazladır. Bunun nedeni saç mezoterapisinde özel olarak hazırlanan solüsyonun doğrudan saçlı deriye enjekte edilmesidir.
Saç mezoterapisi prosedüründe tek kullanımlık, özel ince uçlu iğneler kullanılır. Kullanılan iğneler her tedavide değiştirilir. Bu nedenle saç mezoterapisi son derece steril bir uygulamadır. Alanında uzman ve deneyimli doktorlar tarafından uygulandığı sürece saç mezoterapisi herhangi bir yan etkiye neden olmaz. Saç mezoterapisi yapılacak hastaya detaylı bir muayene uygulanır. Hastanın saç dökülmesinin nedeni belirlenir. Bu kapsamda hastanın ihtiyaçlarına uygun solüsyon hazırlanır. Kaç seans uygulama yapılacağı belirlenir. Cerrahi bir prosedür olmadığından saç mezoterapisinden sonra hastanın günlük yaşantısı olumsuz yönde etkilenmeyecektir. Diğer bir deyişle saç mezoterapisinden sonra hasta günlük yaşantısına kaldığı yerden devam edebilir.
Saç Mezoterapisi Kimlere Yapılır?
Çeşitli nedenlere bağlı olarak meydana gelen saç kayıplarında, saçlarda kozmetik uygulamalara ya da dış etkenlere bağlı olarak meydana gelen yıpranmalardan saç mezoterapisi yönteminden faydalanıla bilir. Stres, beslenme, genetik etkenler, saçkıran hastalığı, çeşitli tıbbi tedavilerden kaynaklanan saç dökülmeleri, hormonal ve metabolik saç dökülmeleri, jöle kullanımı, fon ya da saçların sık boyanmasına bağlı olarak meydana gelen saç hasarlarında saç mezoterapisi uygulanarak şikayetlerin ilerlemesi önlenebileceği gibi olumsuz etkiler de ortadan kaldırılabilir.
Saç mezoterapisi genellikle 4 ila 8 seans olmak üzere uygulansa da hasta özelinde ihtiyaçlara göre seans sayısında değişiklikler meydana gelebilir. Her saç mezoterapisi seansı ortalama 15 ila 20 dakika sürer. Seans sırasında uygulanacak olan karışımın içeriği ve seans sayısı hastanın yaşı, saç analizi sonuçları ve benzer etkenlere bağlı olarak kişi özelinde değişir. Saç analizi sonucu saçdaki yıpranma oranı, saç derinin yapısı ve saç dökülme oranı gibi verilere ulaşmak mümkündür.
Saç mezoterapisinin seans aralıklara diğer bir değişle seans sıklığı saç analizi verilerine göre kişi özelinde belirlenir. Saç mezoterapisi genellikle ilk dört hafta boyunca haftada bir seans olacak şekilde uygulanır. Eğer hasta özelinde ihtiyaç duyulursa sonraki seanslar on günde bir olarak tekrarlanır.
Saç Mezoterapisi Nasıl Yapılır?
Saç mezoterapisi uygulamasından önce ozonlanmış bir buhar aracılığıyla saç yumuşatılır, böylece saçın mezoterapi işlemine uygun hale gelmesi sağlanır. Kişi özelinde hazırlanan solüsyon iğneler aracılığıyla deriye enjekte edilerek saç mezoterapisi prosedürü tamamlanır. Saçın yumuşatılması tedavinin etkisini artırma noktasında önemli bir rol oynar. Diğer yandan tedaviden sonra meydana gelmesi olası ağrı ve acı gibi yan etkileri ortadan kaldırma noktasında da önemli bir etkendir.
Saç mezoterapisi prosedüründe kullanılacak olan karışımın içeriği, karışım içindeki maddelerin oranı, uygulanacak olan seans sayısı ve diğer noktalar hastanın muayenesinin ardından belirlenir. Doktor hastanın şikayetlerini değerlendirir ve saç analizi yapar. Saçla ilgili olarak yaşanan şikayetlerin nedeni belirlenir. Bu değerlendirmenin sonucunda tedavinin detayları kararlaştırılır.
Saç mezoterapisi uygulanırken önceden belirlenmiş olan maddeler belirli dozlarda bir araya getirilir. Kişi özelinde belirlenen noktalara deri altına olacak şekilde enjekte edilir. Kullanılacak olan dozu ve uygulama noktalarını doğru şekilde seçmek için genellikle bilgisayarlı mezoterapi tabancasından faydalanılır. Bu sayede dozaj hataları önlenebilir. Aynı zamanda tedavinin sonucu ile ilgili ortaya çıkması olası riskler ortadan kaldırılır. Ayrıca ağrı hissi de minimize edilir.
Saç Mezoterapisinin Yan Etkisi Var mı?
Saç mezoterapisi prosedüründen sonra yan etki görülmesi riski yok denecek kadar azdır. Bazı durumlarda hastaların bir miktar baş ağrısı yaşaması söz konusu olabilir. Saç dökülmesinde geçici bir süre artış görülebilir. Şok dökülme olarak adlandırılan bu durum doğal bir süreçtir.
Saç kırılması, saçın cansız ve mat görülmesi ya da aşırı dökülmesi gibi sorunlar yaşayan kişilere saç mezoterapisi yapılabilir. Bununla birlikte hamilelik ve emzirme dönemindeki kadınlar ile ağır bir ilaç tedavisi gören kişilere saç mezoterapisi yapılmaz.
Saç mezoterapisi uygulamasından sonra enjeksiyon bölgesi üç gün boyunca yıkanmaz. Enjeksiyon bölgesinin ilk yıkanışında çok sıcak ya da çok soğuk su kullanımından kaçınılmalıdır. Ayrıca saçlar boyanmamalı ve deriye kimyasal maddeler temas ettirilmemelidir.
Saç mezoterapisi prosedüründen elde edilen faydanın ve sonuçların kalıcılığının artırılması için bir süre sonra prosedürün tekrarlanması önerilir. Saç mezoterapisi tedavi bittikten sonra uzun vadede bir ila iki seans şeklinde tekrarlanırsa etkinin kalıcılığı artırabilmektedir. Ayrıca bu sayede saçlardaki canlı, hacimli ve parlak görünüm de korunabilmektedir.
Medikal estetik prosedürler gibi saç mezoterapisi de bu alanda uzman ve deneyimli doktorlar tarafından yapılmalıdır. Aksi taktirde istenmeyen sonuçlarla karşı karşıya kalınması riski vardır. Saç mezoterapisinin başarılı olabilmesi için öncelikle edilecek solüsyon kişiyiz özelinde ihtiyaçlara göre belirlenmelidir. Ayrıca seans sayısı ve sıklığı da hasta üzerinde yapılan değerlendirme sonrası kararlaştırılmalıdır.