Hiperhidroz, aşırı terlemenin tıbbi terimidir. En sık aksilla (koltuk altı) ile ilişkilidir, ancak vücudun diğer kısımlarını da etkileyebilir. Utanç verici ter lekelerinden bıktıysanız ve hiperhidroz tedavisi istiyorsanız, terleme botoksu sizin için etkili bir çözüm olabilir.
Aşırı Terlemeye Ne Sebep Olur?
Aşırı terleme çeşitli nedenlere bağlı olabilir ve en yaygın nedeni genetik yatkınlıktır. Bunun dışında hipertiroidizm, diyabet veya Parkinson hastalığı gibi nörolojik bozukluklar gibi ikincil nedenlerdir.
Hiperhidroz başlıca iki tipte sınıflandırılabilir:
Birincil hiperhidroz: İnsanların çoğunda hiperhidroz için genetik bir yatkınlık vardır. Bu hastaların çoğunda aşırı terlemeye neyin sebep olduğu bilinmez.
İkincil hiperhidroz: Bu durum, altta yatan bir sağlık nedeniyle ortaya çıkabilir. Aşırı terlemeye neden olan en yaygın hastalıklar; hipertiroidizm, böbrek üstü bezi bozuklukları, obezite ve Parkinson hastalığıdır.
Terleme botoksu, aşırı terleme tedavisinde kullanılan etkili bir yöntemdir. Sekonder hiperhidroz için en iyi tedavi, normalde aşırı terlemeyi azaltacak olan altta yatan nedeni tedavi etmektir, eğer bu mümkün değilse, örneğin Parkinson hastalığında, aşırı terlemeyi iyileştirmek için terleme botoksundan yararlanılabilir.
Terleme Botoksu Nasıl Etki Eder?
Ter, insanın hayatta kalması için gereklidir ve vücudun aşırı ısınmasını önleyerek vücudun soğutucusu olarak görev yapar. Vücudumuzun her yerine dağılmış iki ila dört milyon ter bezi vardır. Çoğunluğu ayak tabanlarında, avuç içlerinde, alın ve yanaklarda ve koltuk altlarında çok sayıda bulunan “ekrin” ter bezleridir. Ekrin bezleri, buharlaşma yoluyla ısı kaybını teşvik ederek vücudun sıcaklığını kontrol etmesine yardımcı olan kokusuz, berrak bir sıvı salgılar. Genel olarak hiperhidrozda yer alan ter türü ekrin terdir. Diğer ter bezi tipine “apokrin” bez denir. Apokrin bezleri koltuk altı ve genital bölgede bulunur. Kalın bir sıvı üretirler. Bu sıvı cilt yüzeyindeki bakterilerle temas ettiğinde karakteristik güçlü bir “vücut kokusu” üretir.
Hem ekrin hem de apokrin ter bezleri sinirler tarafından aktive edilir. Bu sinirler, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli uyaranlara yanıt verir:
- Beyinden gelen ve vücudun çok sıcak olduğunu gösteren mesajlar
- Hormonlar
- Duygular
- Fiziksel aktivite ya da egzersiz
Aşırı terleme sorunu yaşayan kişilerde ter bezleri uyaranlara aşırı tepki verir. Genellikle aşırı aktiftir ve gereğinden fazla ter üretir.
Terleme botoksunun etkisi, ter bezlerinizi aktive etmekten sorumlu sinirleri bloke etmesine bağlıdır. Normalde vücut ısısı yükseldiğinde sinir sistemi ter bezlerinin harekete geçmesini sağlar. Böylece vücudunuz kendini otomatik olarak soğutur. Bununla birlikte hiperhidrozlu kişilerde ter bezlerine sinyal gönderme görevini üstlenen sinirler aşırı derecede aktiftirler.
Aşırı terleme sorununun giderilmesine yönelik olarak uygulanan botoks enjeksiyonları doğrudan vücudun aşırı terleyen bölgesine uygulanır. Bunun sonucunda bölgedeki aşırı aktif sinirlerin geçici olarak felç olması sağlanır. Sinirlerin ter bezlerinize sinyal göndermesi engellendiği için artık terleme meydana gelmez. Ancak botoksun sadece enjekte edildiği belirli bölgede terlemeyi önleyeceği gerçeği unutulmamalıdır.
Terleme Botoksu Nasıl Uygulanır?
Terleme botoksu enjeksiyonundan 30 dakika önce uygulama bölgesine lokal anestezik krem sürülür. Uyuşma sağlandıktan sonra ince uçlu iğneler kullanılarak botoks enjekte edilir. Enjeksiyonlar tamamlandıktan sonra bölgeye yaklaşık 5 dakika süreyle buz uygulaması yapılır. Hastalar terleme botoksu enjeksiyonundan sonra genellikle işlerine ve günlük aktivitelerine kaldıkları yerden devam edebilirler. Çoğu hasta aşırı terlemenin 8-14 gün içinde azaldığını fark eder.
Tedaviden sonra 4 saat süreyle tedavi edilen bölgeye dokunmakta veya masaj yapmaktan kaçının. 24 saat süreyle egzersiz yapmayın. Terleme botoksundan sonra tedavi alanı ilk 12 saat boyunca ağrılı ve/veya hassas hissedebilir. Bazen, bazı hastalar genellikle ortaya çıktıktan sonraki birkaç gün içinde düzelen, kollarda bir yorgunluk veya ağırlık hissi tarif eder. Uygulama bölgesi temiz tutulmalıdır. Deri enjeksiyonlardan iyileşir iyileşmez (genellikle 4-12 saat içinde) terlemeyi önleyici maddeler uygulayabilirsiniz. Tedaviden sonra 48 saat boyunca şiddetli egzersizden veya aşırı sıcaktan kaçının.
Terleme botoksu lokal anestezi altında uygulandığı için işlem sırasında hasta acı ya da ağrı hissetmez. Terleme botoksunun en büyük faydalarından biri prosedür tamamlandıktan sonra sonuçlarının hızlı bir şekilde görülmeye başlanmasıdır. Ayrıca terleme botoksu ile elde edilen sonuçlar 14 aya kadar kalıcı olabilir.
Aynı zamanda terleme botoksu, herhangi bir fiziksel cerrahi gerektirmeyen ve invasive olmayan işlemlerdir. Botulinum toksini içeren bir iğne ter bezlerine enjekte edilir ve onları felç eder, böylece sinir sinyalleri bloke edilir. Bu, tedaviden sonra günlük rutininize devam edebileceğiniz ve iyileşme süresi gerekmediği anlamına gelir.
Aşırı terleme, kamusal alanlarda ruh sağlığınızı etkileyebilecek bir durumdur. Stresli olunan zamanlarda ise durum kötüleşebilir ve kıyafetlerinizin ıslanmasına neden olabilir. Ancak terleme botoksu enjeksiyonları ile aşırı terleme durdurabildiği için endişelenmenize gerek kalmaz. Kendinize olan güveninizi geri kazanır, arkadaşlarınız ve ailenizle birlikteyken tekrar kendiniz gibi hissedersiniz.