Burun Dolgusu Kaç Yaşında Yapılır?

BlogBurun Dolgusu Kaç Yaşında Yapılır?
Burun Dolgusu Kaç Yaşında Yapılır?

Burun estetiği ameliyatı gibi burun dolgusu yönteminin de uygulanması için burun gelişiminin tamamlanmış olması gerekir. Burun gelişimi genellikle 18 yaş civarında tamamlandığı için burun dolgusu enjeksiyonu da genellikle 18 yaşından sonra yapılır. Ancak burun gelişiminin tamamlaması süreci kişi özelinde farklılık gösterebileceğinden burun dolgusu yöntemine uygunluk kararı her hasta özelinde yapılan değerlendirme sonucu verilmelidir. Her ne kadar burun dolgusu kalıcı ve büyüme noktalarına zarar vererek burun gelişimini olumsuz yönde etkileme riski bulunan bir prosedür olmasa da burun gelişimi tamamlanmadan yapılmaması konusunda gereken özen gösterilmelidir.

Burun Dolgusu ve Burun Ameliyatı Arasındaki Farklar

Burun estetiği ameliyatı erkekler ve kadınlara arasında en çok ilgi gören estetik cerrahi prosedürleri arasında bulunmasına karşın son yıllarda uygulanmaya başlayan burun dolgusu sağladığı pek çok farklı avantaj sayesinde giderek artan bir popülerliğe sahiptir.

Geçici sonuçlar sağlayan burun dolgusu estetiğinde ortalama 20 dakika içinde, herhangi bir kesi gerekmeden burun şeklinde istenilen değişikliklerin yapılması mümkündür. Bununla birlikte burun dolgusu yöntemi ile burun boyutunda küçülme sağlanamaz. Simetri ve oranlar değiştirilebildiğinden daha estetik bir görünüme kavuşulması sayesinde burnun büyüklüğü daha az dikkat çekici bir hale getirilebilir.

Burun dolgusu herkes için uygun bir prosedür değildir. Bazı durumlarda dolgu maddesinin enjeksiyonu, giderilmek istenilen sorunun belirginlik kazanmasına neden olabilir. Bu nedenle burun dolgusu enjeksiyonuna uygunluk mutlaka alanında uzman ve deneyimli bir doktor tarafından hasta özelinde değerlendirilmelidir.

Rinoplasti yani burun estetiği ameliyatı burun ucunun ve burun kamburlarının düzeltilmesi için sıklıkla kullanılır. Burun boyutunu ve şeklini kalıcı olarak değiştiren burun estetiği, anestezi ve iyileşme sürecini içeren cerrahi bir prosedürdür. Burun estetiği ameliyatı kapsamında burun kamburu tıraşlanabilir, burun ucu daraltılabilir, burun uzunluğu kısaltılabilir, burun anatomisindeki çarpıklıklar giderilebilir. Septumdaki kaymadan kaynaklanan solunum sorunları da ortadan kaldırılabilir. Bu nedenle burun estetiği burundaki estetik ve fonksiyonel sorunların giderilmesi için sıklıkla uygulanır.

Burun estetiği ameliyatından sonra kozmetik değişiklikler hemen görülebilmesine karşın şişliklerin tamamen geçmesi ve sonuçların tam olarak oturması için gereken süre 1 yılı bulabilir.

Medikal estetik bir prosedür olan burun dolgusu yöntemi ameliyatsız rinoplasti olarak da bilinir. Burun köprüsü boyunca uygulanabilen yöntemde hyaluronik asit içerikli dolgu maddeleri burun içine mikro damlacıklar halinde enjekte edilir. Burun kamburunda düzleşme sağlayan, kemik ya da kıkırdak çıkarılmasına imkan veren burun estetiği ameliyatından farklı olarak burun dolgusu herhangi cerrahi bir prosedür olmadan yalnızca dolgu maddesiyle uygulanır.

Burun kemerinin küçük olduğu kişilerde burun dolgusu ideal bir yöntem olarak kabul edilir. Burun kemeri üzerine bir miktar dolgu maddesi enjekte edilerek profilde doğrudan görünecek sonuçlara ulaşılabilir. Ameliyatsız burun estetiği kapsamında, burun görünümündeki kapatılmak istenilen kusurlar dolgu maddesiyle giderilerek burnun daha simetrik görünmesi sağlanır.

Burun dolgusu uygulanan hastalarda burun kamburunun azaltılması ya da sarkık ucun kaldırılarak daha simetrik bir görünüm elde edilmesi de mümkündür. Ancak burun dolgusu cerrahi bir prosedür olmadığından yapısal deformitelerin azaltılmasında, solunum sorunlarının giderilmesinde ya da burnun fiziksel olarak küçültülmesinde kullanılamaz. Burun ucu boyutunun ya da şeklinin değiştirilmesi ve burun genişliğinin ayarlanması için de uygun bir yöntem değildir. Burun kemerin çok büyük olduğu durumlarda da istenilen sonucun alınması için yeterli gelmeyebilir.

Burun dolgusu hızlı, ağrısız ve pratik bir işlem olmasına karşın bölgede ve merkezi üçgende doku nekrozu da dahil olmak üzere bazı riskler barındırır. Bu nedenle yüz anatomisine hakim, uzman ve deneyimli bir doktor tarafından uygulanması gerekir.

Burun Dolgusu Yaptıranlar Nelere Dikkat Etmeli?

Burun dolgusu yapıldıktan sonra belirli noktalara dikkat etmek hastanın konforu kadar elde edilecek sonuçların başarısını da artırmak için gereklidir. Burun dolgusu enjeksiyonu yapıldıktan sonraki 24 saat süreyle burun ve çevresi ovuşturulmamalı, bölgeye kesinlikle masaj uygulanmamalıdır. Burun dolgusundan sonra 3 gün boyunca sıcak suyla duş almaktan, sauna ve hamam gibi ortamlarda bulunmaktan kaçınılmalıdır. Aynı şekilde bu süre içerisinde güneş ışınlarına yoğun olarak maruz kalmamaya özen gösterilmeli, ağır egzersizlerden kaçınılmalıdır. 

Burun dolgusu enjeksiyonundan sonra bölgeye dokunmak, darbeye ya da basınca maruz bırakmak enjekte edilen dolgu maddesinin yer değiştirmesine ve elde edilmek istenilen şekilde bozulma olmasına neden olur. Bu durumda burun dolgusu yönteminin başarısı olumsuz yönde etkilenir.

Burun dolgusu kemikte ya da kıkırdak dokuda herhangi bir değişiklik yapılmasını gerektirmediği gibi burnun nefes alıp verme işlevini de etkilemez. Burun dolgusu enjeksiyonunda kullanılan dermal dolgu maddelerinin bilinen bir yan etkisi olmamasına karşın hamilelik ve emzirme dönemindeki kadınlara burun dolgusu yapılmaz. 

Ayrıca kan pıhtılaşma sorunu veya SLE, Hashimoto ve Behçet hastalığı gibi hastalıkların aktif dönemlerindeki hastalara da burun dolgusu enjeksiyonu yapılması söz konusu değildir. Burun dolgusu kişi özelinde değerlendirmeler yapıldıktan sonra uzman ve deneyimli doktorların, hijyenik ortamlarda gerçekleştirmesi gereken bir prosedürdür.

İletişim Formu

TR- Randevu Formu

Post a comment

Gönder & Send
TR: Merhabalar, size nasıl yardımcı olabiliriz?
EN: Hello, How may I help you?