Burun dolgusu günümüzde en sık tercih edilen medikal estetik prosedürlerden biridir. Burun görünümünden memnun olmayan ancak burun estetiği ameliyatını çeşitli nedenlerle tercih etmeyen kişiler için burun dolgusu etkili ve pratik bir çözüm haline gelebilir. Gerek doğuştan gelen gerek çeşitli nedenlerle burun şekil yapısının bozulmasıyla gelişen durumlar burun dolgusu estetiği ile giderilebilir. Uygulanan burun dolgusu sonucu burundaki mevcut bozukluk giderilebilir ve daha estetik bir burun görünümüne kavuşulabilir.
Burun Dolgusu Nasıl Yapılır?
Burun dolgusu enjeksiyonuna uygunluk kişi özelinde yapılan değerlendirme sonucu belirlenir. Estetik cerrahi prosedürler gibi medikal estetik prosedürlerin de kişiye özel planlanması gerektiğinden öncelikle vücut gelişim sürecinin tamamlanması şartı aranır. Vücut gelişim süreci tamamlanmadan ve kişiye özel planlama yapılmadan burun dolgusu ya da farklı bir medikal estetik prosedür uygulanması halinde istenilen sonuç elde edilemez. Planlama sürecinde hastanın ihtiyaçları ve beklentileri titizlikle değerlendirilmelidir.
Burun dolgusu enjeksiyonu uygulanacak bölge temiz olmalı, bölgede makyaj malzemesi ya da kimyasal herhangi bir ürün bulunmamalıdır. Enjeksiyona başlanmadan önce bölgeye lokal anestezik etkili krem sürülür. Böylece işlem sırasında acı ya da ağrı hissedilmesi önlenir.
Uyuşma sağlandıktan sonra önceden belirlenen bölgelere belirli miktarda doz enjekte edilir. Dolgu enjeksiyonu ince uçlu iğnelerle gerçekleştirilir. Ortalama 15 ila 20 dakika içerisinde prosedür tamamlanır.
Burun Dolgusu Avantajları
Burunda elde edilmek istenilen değişikliklerin ve iyileştirmelerin burun dolgusu enjeksiyonu ile yapılmasının mümkün olduğu durumlarda eğer kişi burun estetiği ameliyatını tercih etmiyorsa burun dolgusu en iyi çözüm olarak kabul edilir. Medikal estetik bir prosedür olduğundan burun dolgusunda cerrahi kesi yapılmaz. Enjeksiyon ince uçlu iğneler kullanılarak basit bir şekilde tamamlanır. Böylece istenilen sonuca burun estetiği ameliyatına göre daha kısa sürede, pratik, kolay ve uygun fiyatlı olarak ulaşılabilir.
Burun estetiği dolgusunda hyaluronik asit içerikli dermal dolgu maddeleri kullanılır. Normalde vücutta bulunan hyaluronik asitin zaman içinde çeşitli nedenlerle azalması sonucu ortaya çıkan cilt görünümü burun dolgusu enjeksiyonu ile giderilebilir.
Cildin elastik yapısını kaybetmesinden kaynaklanan görünümün giderilmesinde burun dolgusu etkili bir rol üstlenir. Hyaluronik asit vücutla uyum sağlayabilecek, alerjik reaksiyona neden olmayan ve güvenilir bir madde olduğundan dolgu enjeksiyonlarında sıklıkla kullanılır. Aynı zamanda iyileşme süresine ihtiyaç duyulmadığından enjeksiyondan sonra hastanın günlük yaşantısına kaldığı yerden devam etmesi imkanı vardır.
Burun Dolgusu Ne Kadar Sürer?
Burun dolgusu kişi özelinde planlanan ve istenilen burun yapısı elde edilene kadar şekillendirme yapma imkanı bulunan bir medikal estetik prosedürdür. Kullanılacak olan dolgu malzemesi miktarı elde edilmek istenilen sonuca ve kişinin yapısal özelliklerine göre belirlenir.
Burun dolgusu kalıcı sonuçlar alınmasını sağlayan bir işlem değildir. Genellikle 1 ila 1.5 yıl arası kalıcılığa sahip olmasına karşın bu süre kişi özelinde bazı etkenlere göre değişiklik gösterebilir. Burun dolgusu işleminin etkisi enjeksiyonun tamamlanmasıyla birlikte görülebilir.
Burun Dolgusu Ne İşe Yarar?
Burun dolgusu burun yapısındaki doğuştan gelen ya da çeşitli nedenlerle sonradan oluşan yapısal bozuklukların giderilmesinde etkili bir yöntemdir. Burun dolgusu ile burun estetiği ameliyatı birbirinden tamamen farklı yöntemlerdir. Eğer solunum ile ilgili sorunlar ya da ameliyatı zorunlu kılan durumlar varsa burun estetiği ameliyatı yapılması zorunluluk haline gelebilir.
Burun Dolgusu Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Burun dolgusu enjeksiyonundan sonra hastaların birçoğu burun kaşıntısı şikayetiyle karşılaşır. Burun dolgusu enjeksiyonundan sonra erken dönemde burna dokunmak henüz tam olarak oturmayan dolgunun bozulmasına neden olabileceğinden burun kaşınmamalı ve kaşıntının kendiliğinden geçmesi beklenmelidir.
Burun dolgusu estetiğinden sonra belirli noktalara dikkat edilmesi kaydıyla kişi günlük rutinine kesintisiz bir şekilde devam edebilir. Uygulamayı izleyen 1 ila 2 hafta içerisinde enjeksiyon bölgesinde hafif şişlik, kızarıklık ya da morluk görülmesi olasıdır. Bu semptomlar kendiliğinden ortadan kalkar ve bununla birlikte burun dolgusu enjeksiyonunun nihai sonuçları gözlemlenebilir.
Burun dolgusunu izleyen ilk 3 gün burun ve burun çevresine karşı nazik bir tavır sergilenmelidir. İlk 24 saat burnu ovuşturmaktan ve burna temas etmekten kaçınılmalıdır. İlk 3 gün boyunca banyo ve sıcak duş yapılmamalıdır. Aynı zamanda alkol, kahve ve sıcak içecek tüketiminden uzak durulmalıdır. Ayrıca aspirin ve diğer kan sulandırıcı ilaçlar, sigara, kafeinli gıdalar ve bazı bitki çayları tüketilmemelidir. Erken iyileşme döneminde ağır spor hareketleri yapmamaya özen gösterilmelidir. Güneşin zararlı ışınlarına karşı korunmalı bunun yanı sıra solaryum ve hamam gibi ortamlarda bulunulmamalıdır. Burun dolgusunun burun kemeri bölgesine yapıldığı durumlarda doktorun belirttiği süre boyunca gözlük kullanılmaması gerektiği unutulmamalıdır.
Burun dolgusu enjeksiyonundan sonra sıcak ortamlarda bulunulmamalı, burun ve yüz bölgesinin ısıtılmamasına özellikle ilk 3 gün özen gösterilmelidir. Sportif faaliyetlere ve ağır egzersizlere baş bölgesindeki kan basıncının çıkmasına neden olabileceğinden bir süre ara verilmelidir.
Burun şeklinde değişiklik yapılmasını isteyen fakat burun estetiği ameliyatına sıcak bakmayanlar için burun dolgusu etkili bir yöntemdir.