Günümüzde aralıksız bir şekilde gerçekleştirilen tıbbi araştırmalar, insan vücudunun doğal iyileşme mekanizmalarından faydalanma yoluyla çeşitli hastalıkları tedavi etmek için yeni ve umut verici yöntemlerin geliştirilmesine imkan vermektedir. Bu yöntemlerin başında ise hücresel seviyede iyileşmeyi hedefleyen bir yaklaşım olan eksozom tedavisi gelir. Yapılan araştırmalar, vücutta bulunan küçük hücresel kesecikler olan eksozomların, sağlık alanında devrim niteliğinde bir tedavi potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir.
Eksozom Nedir?
Tıp ve biyoteknoloji alanında yaşanan sürekli gelişmeler, hastalıkların tedavi edilmesinin ve hastaların yaşam kalitesininin artırılmasının yeni yollarını karşımıza çıkarmaktadır. Buna bağlı olarak eksozom tedavisi son yıllarda son derece ilgi çeken bir tedavi haline gelmiştir. Hücrelerin iletişim ağı olan biyolojik kesecikler şeklinde tanımlanabilen eksozomlar, sağlık alanında uygulanabilecek pek çok potansiyel tedaviye kapı aralamaktadır.
Hücrelerin içerisinde bulunan ve küçük kesecikler olan eksozomlar, hücresel iletişimi düzenleme görevine sahiptir. Hücre içerisinde oluşturulan eksozomlar, biyolojik bilgiler ile sinyalleri taşıyan zarlı yapılar şeklinde görevlerini yerine getirirler. Hücresel iletişimi sağlar, hücreler arası işbirliğini ve koordinasyonu mümkün hale getirirler. Vücuttaki pek çok hücre türü eksozom üretmekte ve bu kesecikler farklı biyolojik süreçlerin düzenlenmesinde önemli bir rol üstlenmektedir.
Eksozom Hücre Tedavisi Nedir?
Eksozom hücre tedavisi, çeşitli hastalıkların tedavisinde ve dokuların onarılmasında kullanılan bir biyoterapi yöntemi olarak tanımlanabilir. Eksozom hücre tedavisi kapsamında hastanın kendi hücrelerinden ya da doku uyumluluğu sağlanan donörlerden elde edilen eksozomların kullanılması söz konusudur. Eksozom hücre tedavisi pek çok farklı adımdan oluşur.
Eksozom hücre tedavisi uygulanacağı durumlarda öncelikle hastanın kendi hücrelerinden ya da donörlerden elde edilen eksozomlar laboratuvar ortamında izole edilir. İzolasyon sürecinde özel teknikler kullanılır. İzole edilen eksozomlar tedavi edilmek istenen hastalığın tipine ve şiddetine bağlı olmak kaydıyla belirlenen farklı yöntemlerle vücuda uygulanır. Bu yöntemler arasında enjeksiyon, infüzyon ve lokal uygulama sayılabilir. Vücuda verilen eksozomlar hedef hücrelere ulaşarak hücresel düzeyde iyileşme sürecini başlatır. Bu süreç yine tedavi edilmek istenen hastalığın türüne bağlı olarak hücresel onarımdan iltihabın azaltılmasına kadar farklı etkiler sağlayabilir.
Eksozom Hücre Tedavisi Nasıl Uygulanır?
Eksozom hücre tedavisi pek çok farklı hastalığın tedavisinde olduğu gibi estetik amaçlarla da uygulanabilir. Eksozom tedavisi kapsamında kullanılan eksozomların içerisinde DNA, RNA, amino asitler ve yüzlerce büyüme faktörü vardır. Kök hücrelerden eksozom elde edilmesi amacıyla ilk yapılması gereken kültürde yer alan kök hücrelerin büyütülmesidir. Bu sürecin ardından eksozomlar kültürde yetiştirilen kök hücrelerin içinde olduğu sıvı ortamdan arındırılır. Bir sonraki adım ise kök hücrelerden kurtarılması ve eksozom elde edilmesidir.
Eksozom tedavisinde kullanılacak olan ürünlerin taşınması ve kullanılması sırasında uyulması gereken bazı standartlar vardır. Bu kapsamda söz konusu ürünlerin soğuk zincirde taşınmasına ve açıldıktan sonra kullanılmasına özen gösterilmelidir. Eksozom tedavisine başlanmadan önce en önemli konu, uygulama bölgesine lokal anestezik etkili krem sürmek ve bölgenin uyuşmasını beklemektir. Lokal anestezinin etkisi enjeksiyon sırasında hastanın acı ya da ağrı hissetmesini önleyerek, uygulamanın konforunu artıran bir faktör haline gelebilir.
Eksozom tedavisinden optimum fayda sağlanması için, hedef bölgeye enjekte edilen eksozomların yoğun konsantrede olması temel şarttır. Eksozom hücre tedavisi kapsamında tedavi edilmek istenen bölgeye enjekte edilen yoğun konsantrede karışım içinde pek çok farklı bileşen vardır. Bunlar arasında eksozom, mineral, amino asit, Q enzim, peptit, vitamin ve 50 civarında büyüme faktörü sayılabilir.
Eksozom hücre tedavisi uygulanacak her hastaya tedavi kapsamında enjekte edilecek olan karışımın dozajı; hasta özelinde tedavi edilmek istenen sorunun düzeyine, hastanın ihtiyaçlarına ve tedavi planına göre belirlenir. Temelde eksozom tedavisi pratik ve konforlu bir süreçtir. Tedavi hastanın günlük yaşantısında herhangi bir kesintiye neden olmaz. Hasta özelinde belirlenen ve enjekte edilen doza bağlı olmak kaydıyla eksozom hücre tedavisi fibroblast hücre çoğalımına %80’e kadar , elastin sentezini 3 kata kadar ve kolajen sentezini 6 katına kadar çıkarabilir.
Eksozom Hücre Tedavisi Neden Avantajlıdır?
Eksozom hücre tedavisi konforlu ve beraberinde pek çok fayda getiren bir süreçtir. En önemli özelliklerinden biri ise, cildin ihtiyaçlarını doğal yollarla üretmesi sürecini, minimal postinflamatuarı ve hiperpigmentasyonu tetiklemesidir. Böylece cildin dolgunlaşması ve cilt parlaklığının artması söz konusu olur. Eksozom hücre tedavisi cilt dokusunun kalitesini artırdığı için ciltteki yara izlerinin azalması avantajını sağlar. Buna bağlı olarak ciltteki gözenekler küçülür. Ayrıca eksozom hücre tedavisi ciltte çeşitli nedenlere bağlı olarak oluşan ince çizgiler ile kırışıklıkları gidermeye de yardımcı olabilir.
Eksozom hücre tedavisi prosedürünün uygulanması, yara tedavisi ve sklerodermanın cerrahi olmayan tedavisinde de söz konusu olabilir. Yaşlanma belirtilerini ve akne izleri görünümünü azaltmak aynı zamanda hasar görmüş saç köklerini onarmak için eksozom tedavisinden faydalanılabilir.
Eksozom hücre tedavisinin enjekte edildiği bölgede kolajen üretiminin artışına bağlı olarak doku onarımı görülür. Ayrıca kök hücre tedavisini temel alan bir tedavi olduğundan herhangi bir yan etkiye neden olmaz. Vücutta alerjik reaksiyon gelişmesi riski söz konusu olmaz.