Etkili bir bölgesel zayıflama prosedürü olan lipoliz konforlu, acıya ve ağrıya neden olmayan bir işlem olsa da uygulamadan sonra bazı hastalar hafif şiddette ağrı yaşayabilirler. Bu ağrının düzeyi kişi özelinde değişiklik gösterebilmekle birlikte tolere edilebilecek düzeyde olduğu söylenebilir.
Soğuk lipoliz tedavisinde herhangi bir cerrahi müdahale söz konusu olmadığından hasta günlük yaşantısına hızlı bir şekilde dönebilir. Uygulama bölgesinde birkaç gün boyunca hissizlik, kızarıklık ve çürük görülebilir. Nadiren de olsa hissiyatın azalması ya da tamamen kaybolması söz konusu olabilir. Bu tür yan etkiler genellikle 1 ila 8 hafta içinde kendiliğinden düzelmektedir.
Lipoliz tedavisinden optimum fayda sağlanması için hastaların yaşam tarzı alışkanlıklarını değiştirmeleri çok önemlidir. Lipoliz tedavisinden sonra düzenli bir egzersiz ve sağlıklı bir beslenme programı uygulanmalıdır. Her gün en az 1 saat boyunca tempolu yürüyüş yapmak, lipoliz tedavisiyle parçalanan yağları yakma ve enerji kaynağı olarak kullanma imkanı verir.
Lipoliz seanslarının doktor tarafından hasta özelinde planlanıp uygulanması gerekir. İlk seanstan 2 ila 4 hafta sonra ikinci seansın uygulanmasıyla sonuçlar daha hızlı görülmeye başlar. Lipoliz prosedürü alanında uzman ve deneyimli bir doktor tarafından hasta özelinde planlanıp doğru tekniklerle uygulandığı takdirde sağlık açısından herhangi bir risk doğurmaz. Uygulama bölgesinde kilo verme sonrası deformasyon ya da sarkma görülmez. Diğer yandan lipoliz uygulaması sonrası bölgede geçici morarma, şişlik ve hafif düzeyde ağrı görülebilir.
Lipoliz prosedürünün temelini oluşturan yağ yakımı işlemi karaciğer tarafından yok edileceğinden, iyileşme döneminde hasta alkol tüketmemelidir. Bunun yanı sıra ciddi karaciğer hastalığı bulunan kişilere ve obezite hastalarına lipoliz uygulanmaz. Ayrıca hamilelik ve emzirme dönemindeki kadınlar ile kanser hastalarına da lipoliz yapılmaz.
Lipoliz Ne İşe Yarar?
Etkili bir bölgesel zayıflama yöntemi olan lipoliz; doğru hastalara, doğru planlama ve tekniklerle uygulandığında inatçı bölgesel yağların eritilmesi konusunda optimum fayda sağlar. Soyadan elde edilen fosfatidil kolin isimli bir maddenin, hedef bölgeye enjekte edilmesine dayanan bir prosedürdür.
Fosfatidil kolin enjekte edildiği bölgede bulunan yağ hücrelerinin yapısındaki zarların geçirgenliğini ve akışkanlığını artırma özelliğine sahiptir. Bu sayede, yağ hücrelerinin normal boyutlarına geri dönmesi ve yağ hücrelerinin yaratılan tahribat sonucu yok edilmesi mümkün olur.
Lipoliz prosedürünün temelini oluşturan fosfatidil kolin, normal şartlar altında insan vücudunda yer alan bir maddedir. Yağ metabolizmasında aktif görev üst senen fosfatidil kolinin inatçı yağ birikintilerinin olduğu bölgelere enjekte edilmesiyle bölgedeki yağ hücrelerinin yapısındaki zar daha geçirgen bir hal alır. Bunun sonucunda parçalanan yağ hücreleri vücut tarafından yok edilir. Lipoliz tedavisinin en önemli özelliği, yağ yakımını doğal sürece benzer bir şekilde artırmasıdır.
Lipoliz Hangi Bölgelere Uygulanır?
Vücut genelinde pek çok farklı bölgede etkili sonuçlar elde etmek için lipoliz prosedüründen faydalanılabilir. Bölgesel yağlanmaya bağlı olarak meydana gelen şekil bozuklukları, göz altında ortaya çıkan şişlikler ve torbalanmalar, selülit, jinekomasti ve göz çevresindeki yağların giderilmesi için lipoliz yapılabilir.
Özellikle göz altında kolesterole bağlı olarak biriken yağları gidermek için sıklıkla lipoliz prosedürüne başvurulur. Lipoliz erkeklerin sırt bölgesinde biriken yağları gidermek için de uygulanabilir. Bazı hastalarda cerrahi yağ aldırma prosedürlerinin ardından bölgede şekil bozuklukları görülmesi söz konusu olabilir. Bu tür durumlarda lipoliz tedavisiyle daha estetik bir görünüme kavuşulabilir. Diğer yandan kadınlar açısından önemli bir estetik sorun olan selülit ve selülite bağlı ciltteki portakal kabuğu görünümünü gidermek için lipoliz etkili bir çözüm sunar.
Doğumdan sonra vücudun farklı bölgelerde yerleşen yağ kitlelerini, kol, basen, bel, kalça, bacak ve çene altındaki yağlanmaları yok etmek için en çok tercih edilen bölgesel şekillendirme yöntemlerinin başında lipoliz gelir. Lipoliz tedavisinin sağladığı sonuçlar, düzenli egzersiz ve sağlıklı beslenme ile desteklendiği takdirde kalıcı olmaktadır.
Lipoliz İşlemi Nasıl Yapılır?
Lipoliz, mezoterapi gibi enjeksiyon yoluyla gerçekleştirilen bir prosedürdür. İnce uçlu iğneler kullanılan lipoliz tedavisinde uygulama bölgesindeki yağ dokunun için 2 cm aralıkla olacak şekilde enjeksiyon yapılır. Lipoliz tedavisinin amacı, uygulama bölgesindeki yağ hücrelerini normal boyutlara getirmek ve tamamen yok etmektir.
Lipoliz yapılan kişi, vücut genelinden kilo kaybını hedefliyorsa beslenme ve egzersiz adımlarını içeren birtakım yaşam tarzı alışkanlıklarında değişikliklere gitmelidir. Temelde lipoliz vücudun genelinde kilo kaybı sağlamaktansa belirli bölgelerde biriken yağ fazlalıklarını azaltma ve giderme amacıyla uygulanır. Lipoliz prosedürünün düzenli sporla desteklenmesi halinde kas dokusu güçlenebilir ve vücut hatlarının istenen şekli alması sağlanabilir.
Lipoliz tedavisinden sonra uygulama bölgesinde hafif kızarıklık, kaşınma, küçük morarmalar ve ödem görülmesi doğal bir durum olarak kabul edilir. Bu tür yan etkiler genellikle 1 hafta içinde kendiliğinden ortadan kalkar. Ayrıca enjeksiyondan sonraki ilk birkaç gün boyunca uygulama bölgesinde hafif ağrı ve ısı artışı görülmesi söz konusu olabilir. Lipoliz tedavisinden sonra yağların erimesi ve vücut dışına atılması, doğal süreç dahilinde gerçekleşir.